IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги или "Мистър Евро"

Възхваляван за решимостта си или критикуван за рисковете, които поема, президентът на ЕЦБ е най-влиятелният човек в Европа година, след като пое поста

14:01 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марио Драги или "Мистър Евро"

Вече повече от една година от началото на мандата си, той се счита за най-властния мъж в Европа. Някои го хвалят като решителен кризисен мениджър, други се страхуват от него, считайки го за хазартен играч, който поставя паричната стабилност и по този начин спестяванията на гражданите на карта: няма съмнение, че мненията на хората за Марио Драги, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), са коренно различни, пише EU-Infothek.

Междувременно стана ясно, че именно Драги е човекът в Европа, у когото американците виждат най-важния си партньор. Преди години Хенри Кисинджър бе заявил, че не знае към кого трябва да се обърне, ако иска да говори с Европа. Въпреки че е малко съмнително дали легендарният държавен секретар на САЩ наистина е казал подобно изречение, едно е ясно – в момента това не е вярно. Във финансовата си криза Европа има един телефонен номер, а именно – този на Марио Драги.

Според проучване на брюкселския мозъчен тръст Bruegel настоящият финансов министър на САЩ Тимъти Гайтнър кореспондира по темите за кризата с еврото преди всичко именно с президента на ЕЦБ. Днес това е италианецът Драги, до октомври 2011 г. бе французинът Жан-Клод Трише.

Икономистът Жан Писани-Фери прави оценка на официалния календар на Гайтнър от януари 2010 до юни 2012 г. През тези 30 месеца американският министър има общо 168 срещи или телефонни разговори с представители на еврозоната. Най-много контакти, 58 на брой, са били с ръководителя на централната банка. "Няма никакво съмнение, че президентът на ЕЦБ е "г-н Евро" за Министерството на финансите на САЩ", казва Писани-Фери.

Това е доста интересен резултат като се има предвид, че Драги не е политик. Той не се избира от народа, а от държавните и правителствените ръководители. Всъщност Гайтнър рядко е контактувал с водещите европейски политици. С шефа на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер той е говорил два пъти и то по официални поводи. И с Оли Рен, както и с Херман ван Ромпой, контактите са само по официални случаи.

EU-Infothek изрежда част от изявленията на Драги от последната седмица. 

Дали европейските пациенти вече са извън опасност за живота си, все още е спорно, но масовото реагиране в спешни случаи показва първите резултати. "Инвеститорите ще се върнат в Европа, дори и в Южна Европа", заяви Драги наскоро във Франкфурт.

В същото време фискалната консолидация и конкурентоспособността в повечето страни от ЕС показват значителен напредък. "В страни, в които в момента тече пълна програма на ЕС и МВФ, разходите за труд на единица продукция в сравнение със средните стойности в еврозоната са спаднали от 2008 г. насам с повече от 10 на сто. Тяхната текущата сметка се е подобрила от 2008 г. насам с около осем процента от брутния вътрешен продукт“, каза президентът на ЕЦБ.

Последна актуализация: 05:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още