IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги или "Мистър Евро"

Възхваляван за решимостта си или критикуван за рисковете, които поема, президентът на ЕЦБ е най-влиятелният човек в Европа година, след като пое поста

14:01 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марио Драги или "Мистър Евро"

Еврозоната като цяло наистина е извървяла дълъг път, но това може да се окаже само началото. Драги вижда ЕЦБ по-скоро като спешен лекар, а не в ролята на терапевт. Със своите действия ЕЦБ може да укрепи доверието в еврозоната само в краткосрочен план. Продължителната терапия е работа на правителствата, които обаче могат да направят това убедително, само когато работят заедно за по-силна институционална структура за еврозоната.

Въпреки някои умерено положителни междинни резултати президентът на ЕЦБ няма съмнение, че еврозоната е все още далеч от преодоляване на кризата. "Данните показват доста висока безработица, а цялостната икономическа ситуация е слаба." И това според Драги скоро няма да се промени.

Дори страни като Германия, чиято стабилна икономика изглеждаше устойчива на кризата, може да не избягат от трудностите в други региони на еврозоната. Драги: „Най-новите данни показват, че пипалата на кризата вече са достигнали германската икономика."

Именно това изявление на президента на ЕЦБ донесе сътресения на отстоящата само на няколко километра от централата на ЕЦБ Франкфуртска фондова борса. Дали и досега стабилните страни ще изпаднат в рецесия? Пазарите реагираха първоначално негативно и водещите борсови индекси преминаха на червено.

И докато Драги представя икономическата ситуация в еврозоната по много различен начин, той защити обявените неограничени покупки на облигации на европейските страни в криза. Тези „Директни монетарни транзакции“ (Outright Monetary Transactions – OMT) са наистина на практика неограничени.

"Този подход е противоречив", призна Марио Драги. Но "неограничен" не означава "неконтролиран". ЕЦБ се намесва по принцип само в случай, че страната се е съгласила да участва в програмата на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). И централната банка ще купува държавни облигации, докато съответната държава изпълнява изискванията на програмата.

Директните сделки ще се случват изключително на вторичния пазар, където се търгуват вече издадените ценни книжа. По този начин не може да става дума за скрито държавно финансиране. Не може да има опасения и за ускорено увеличение на цените. Заради общото забавяне на икономическия растеж в еврозоната и бавния растеж на паричната маса, в момента има нисък инфлационен риск, подчертава Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още