IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира да изкупи от Франция част от дела ѝ в EADS

Това означава, че за да постигне равен дял с този на френското правителство, Германия ще изкупи по-малък дял от дела на Daimler

10:59 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия планира да изкупи от Франция част от дела ѝ в EADS

Германия планира да изкупи от Франция 3% от дела ѝ в EADS, тъй като правителствата на двете страни се стремят да изравнят акционерното си участие в компанията, съобщава германският ежедневник Handelsblatt, като се позова на източници от германското правителство, предаде Ройтерс.

Това означава, че Германия ще придобие по-малко акции на EADS от Daimler в сравнение с предварителните очаквания, принуждавайки германския автопроизводител да продава дялове на свободния пазар.

През тази седмица няколко източника на Ройтерс съобщиха, че Франция и Германия обсъждат реорганизация на корпоративната структура на EADS, според която всяка от двете страни ще притежава дял от около 12% в компанията.

Контролът върху EADS, която бе основана през 2000 г., е разделен между Daimler, която притежава 22,5% от акциите с право на глас, и френски консорциум, обединяващ правителствения дял от 15% с притежавания от медийната групировка Lagardere. Испания контролира 5,5%.

Както Daimler, така и Lagardere обявиха, че искат да продадат или да намалят дяловете си в компанията.

Последните намерения на Германия бяха да постигне равен дял с Франция чрез изкупуване на част от акциите на Daimler. Около 7,5% от акциите обаче ще дойдат от консорциума от банки и германски провинции Dedalus.

Ако Германия изкупи 3% от френския дял, ще има нужда от само 1,5% от акциите на Daimler, за да достигне дела на Франция в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още