IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът на сделката EADS и BAE илюстрира ролята на Берлин за интеграцията на ЕС

Франция и Великобритания не успяха да успокоят германските страхове, че Берлин ще се окаже маргинализиран след сделката

16:48 | 11.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на EADS Том Ендерс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на EADS Том Ендерс. Снимка: Ройтерс

Слагайки кръст на планираното сливане между EADS и BAE Systems Plc, Германия демонстрира недвусмислено, че пътят на европейската интеграция минава през Берлин, пише в свой анализ Bloomberg.

През последните три години при управлението на европейската дългова криза правителството на германския канцлер Ангела Меркел доказа, че интересите на германския данъкоплатец стоят над каквито и да е стратегически проекти, дори когато става въпрос за отбрана и национална сигурност – област, където Германия харчи два пъти по-малко в сравнение с Великобритания като процент от брутния си вътрешен продукт (БВП).

„Това илюстрира липсата на визия в политиката на Берлин – нещо ключово за всяка интелигентна стратегия за отбрана“, казва Хайнрих Хинденкамп от Royal United Services Institute, базирана в Лондон изследователска компания.

„Политиците в Германия не приемат индустриалната си база в областта на отбраната като стратегически елемент на стратегията си за национална сигурност. Всъщност те по-скоро я разглеждат просто като инструмент за разширяване на икономическото влияние“, изтъква той.

Франция и Великобритания не успяха да успокоят германските страхове, че Берлин ще се окаже маргинализиран след сделката, коментират източници на Bloomberg. Новата компания щеше да се управлява от офиси,  разположени в Тулуза, Лондон и Мюнхен

След като преговорите се провалиха, изпълнителният директор на BAE Иан Кинг заяви, че Франция е проявила повече добра воля и разбиране от Германия.

В писмо до служителите на компанията изпълнителният директор на EADS Том Ендерс, който е германец, посочва, че „никого не е очаквал да срещне подобна съпротива срещу сделката и то най-малко от Берлин“.

Той аплодира „усилията“ на френското и британското правителство да постигнат споразумение.

В същото време германският заместник-министър на икономиката Петер Хайнц заяви, че провалът на разговорите между EADS и BAE е бил в интерес на Германия, съобщава списание Spiegel.

„Мисля, че германските индустриални интереси са най-добре защитени в тази си форма, при която имаме контрол над цялата продуктова верига от изследователката дейност до индустриалното производство“, изтъква Хайнц.

По думите на двама пожелали анонимност германски представители намеците, че Берлин е провалил сделката са преувеличени. Те изтъкват, че Великобритания е отхвърлила френското искане за предоставянето на опция Париж да има правото да увеличи дела си в новата компания над 9%.

Германия, от друга страна, е била съгласна с това предложение при условие, че нейното участие остава равно с това на Франция, коментират те.

„Слабостите на европейската външна политика са капсулирани в провала на тази сделка“, казва Иан Техау, директор на European Center of the Carnegie Endowment for International Peace в Брюксел.

Докато двете компании даваха пресконференция за провалената сделка, френският президент Франсоа Оланд и испанският премиер Мариано Рахой изразиха своето безпокойство за един друг проблем, който също е свързан със съпротива от страна на Берлин – проекта за европейски банков съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още