fallback

Европейският съд постанови, че спасителният фонд не противоречи на законите на ЕС

Произнасянето на Върховния съд на Европейския съюз в Люксембург бе по искане за становище от ирландски законодател

20:33 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Върховният съд на Европейския съюз в Люксембург отсъди, че постоянният спасителен фонд за еврозоната (ESM – European Stability Mechanism) не противоречи на законите на ЕС, съобщава Ройтерс.

Произнасянето на Европейския съд бе по искане за становище на ирландски законодател, препратено чрез Върховния съд на Ирландия.  

Ирландският съд се обърна за тълкувание към Европейския съд, когато той отхвърли по-рано през годината опит за референдум по отношение ратификацията от страна на Ирландия на спасителния фонд.

Ирландия няма право на вето върху ESM, който влезе в сила през октомври след одобрение на 90% от капиталовата база, съставена от членките на еврозоната, което му осигури кредитен капацитет от 500 млрд. евро.

Спасителният механизъм цели финансирането на затруднени държави в замяна на строги фискални  и структурни реформи. Ирландският депутат Томас Прингъл постави въпроса за референдума, изтъквайки че такъв е необходим при всяка промяна в ирландското законодателство, която трансферира значителни правомощия към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още