IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандският финансов министър може да наследи Юнкер като председател на Еврогрупата

Според дипломати правителствените ръководители на Европейския съюз са се споразумели да поверят поста на холандския министър

20:46 | 17.12.12 г.
Холандският финансов министър може да наследи Юнкер като председател на Еврогрупата

Холандският министър на финансите Йерун Дейселблум има голям шанс да наследи премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер като председател на Еврогрупата, макар все още не е номиниран, предаде Франс прес, като цитира няколко източника.

Германската телевизия ARD съобщи, че в кулоарите на срещата на върха, която се проведе миналата седмица в Брюксел, държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз са се споразумели да поверят поста на холандския министър.

”Няма да бъде лоша идея”, отбеляза пред АФП високопоставен представител на ЕС. Друг източник обаче отбелязва пред агенцията, че това не е толкова сигурно.

По повод информацията на ARD говорителят на германското правителство Щефен Зайберт посочи, че още не е взето никакво решение, както и че то ще бъде взето, "когато е необходимо". 

Жан-Клод Юнкер потвърди намерението си да се оттегли в края на януари. За евентуални наследници на Юнкер по-рано бяха сочени германският финансов министър Волфганг Шойбле и френският му колега Пиер Московиси.

Като причина за оттеглянето си Юнкер изтъкна проблемите да съчетава "дейността като премиер на Люксембург и много напрегнатата работа в Еврогрупата". По-рано той бе заявил, че ръководството на Еврогрупата изисква около четири часа работа дневно.

Юнкер, който води обединението на финансовите министри на еврозоната от 2005 година, е и най-дълго управляващият премиер в Европа. Той има ключова роля за борбата с дълговата криза в еврозоната.

Оставката му не беше обсъдена официално на срещата на европейските лидери в Брюксел, която приключи по-рано днес, но е била обект на спекулации, като се е споменавало името на Дейселблум, според дипломати.

Дейселблум пое поста министър на финансите на Холандия през ноември, като преди това бе депутат. 

Според дипломатите той има добри шансове, тъй като идва от страна, която успява да запази максималния си кредитен рейтинг ААА. В еврозоната другите членове на този "клуб" са само Германия, Люксембург и Финландия. 
Като възможен наследник на Юнкер се сочи и холандският премиер Марк Рюте. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още