IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата удължи с две години мандата на председателя си Юнкер

Той обаче вероятно ще остане на поста само до края на годината, съобщава европейски дипломатически източник

10:32 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата удължи с две години мандата на председателя си Юнкер

Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) удължи с две години мандата на настоящия си председател и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Европейски дипломатически източник обаче съобщи, че Юнкер възнамерява да остане на поста „само до края на 2012 г.“ Дотогава страните от региона на общата европейска валута трябва да се договорят за кандидатурата на неговия наследник. Настоящият мандат на премиера на Люксембург изтичаше на 17 юли.

За основен кандидат на поста преди президентските избори във Франция през пролетта се смяташе германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Но след като за президент на Франция бе избран Франсоа Оланд, той се обяви против германската кандидатура.

Вчера германският седмичник Spiegel съобщи, че страните от еврозоната са се договорили Шойбле и новият френски министър на финансите Пиер Московиси да разделят петгодишния мандат, като през първите две години и половина от него председателският пост бъде зает от германския министър на финансите.

Самият Юнкер пък бе дал да се разбере, че няма желание да остава на поста след изтичането на мандата му.

Единственото изключение, което бе склонен да допусне, можеше да се реализира при условие, че председателят на централната банка на Люксембург Ив Мерш бъде назначен в Управителния съвет на Европейската централна банка на мястото на подалия оставка през май испанец Мануел Гонзалес Парамо. Вчера Еврогрупата утвърди назначаването на Мерш на желания пост.

Юнкер е несменяем председател на Еврогрупата, която бе създадена през 2005 г., а мандатът му се удължава вече за четвърти път. През 2005 г. той бе назначен за една година, през 2006 г. остана на поста за още две, а в разгара на световната финансова криза го запази с мълчаливото съгласие на страните-членки на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още