IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС въвежда нови по-строги санкции срещу Иран

Санкциите отразяват нарастващите опасения около иранската ядрена програма и заплахите от страна на Израел

15:21 | 22.12.12 г. 6
<p>
	Плаващият под малтийски флаг ирански петролен танкер Делвар край бреговете на Сингапур, март 2012. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Плаващият под малтийски флаг ирански петролен танкер Делвар край бреговете на Сингапур, март 2012. Снимка: Ройтерс

Нови още по-строги европейски санкции срещу иранските банки, транспортния и индустриалния сектор в страната са в сила от днес, съобщава Ройтерс. 

Санкциите, които бяха договорени през октомври, влязоха в сила с днешното им публикуване в Официалния бюлетин на Европейския съюз (ЕС).

Те включват забрана на финансовите транзакции, износът за Техеран на транспортна техника и стомана и вносът на ирански природен газ и петрол.

Санкциите отразяват нарастващите опасения около иранската ядрена програма и заплахите от страна на Израел да атакува ядрените инсталации в страната при провал на дипломатическите усилия.

Европейските дипломати се надяват, че преговорите с Иран  могат да бъдат възобновени през януари.

Британското външно министерство отбелязва, че има очевидна нужда „от спешно решение на проблема“.

В обхвата на новите санкции попадат едно физическо лице и 18 юридически лица.

Физическото лице е Бабак Занджани, важен посредник в иранските петролни сделки и в трансфера на придобити от търговията с петрол средства. Той притежава компанията Sofinet, която е базирана в Обединените арабски емирства (OAE).

Сред 18-те юридически лица са три филиала на иранската национална компания за рафиниране и доставка на петрол, както и няколко института и фирми, обвинени, че подкрепят пряко иранските ядрени програма.

Сред тях са техеранският Технически университет Шариф и Иранската държавна компания за алуминий. Досега ЕС е наложил санкции на 105 физически лица и на 490 юридически лица, свързани с иранската ядрена програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Лошото е, че и ние сме срещу Иран, като провинция на ЕС.Нас ни превзеха без бой, нарязоха танковете, вкараха ни в НАТО, туриха ни бази, после говори за независима политика!Против съм да загиват млади хора, в името на Юридически "лица" корпорациите. Колко български момчета загинаха в Ирак и за какво?*** работа е световната политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Не мисля, че тук става въпрос за демокрация. Тук става въпрос за политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
за едни може, за други неможе - демокрация :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Lucifer
преди 11 години
Те това е то същноста на ДЕМОКРАЦИЯТА бат Vesko94: за Царя(Чичо Сам и Сие)може, за Пъдаря(*** на бат ***), не може... така е било, така е и така ще пребъде... сменят се само Царете, но преди всяка смяна Царете винаги плашат с края на света...лошото идва когато тоя край не идва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
Не мога да разбера защо след като Израел притежава ядрено оръжия и никой нищо не казва по въпроса, Иран да не може да разработва свое собствено такова. Самия Запад си противоречи по този въпрос. Значи можем да позволим на Израел да ни разиграва със своята ядрена програма и да не желае да подпише договора за неразпространение на ядрено оръжия, а Иран не може. Лично аз съм твърдо против разработването на ядрено оръжия, но съм твърдо против за едни да може, а за други не. Или се развива ядрена програма или не. Такова нещо като средно положение по този въпрос е неприемливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още