IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UPS се отказа от придобиването на TNT Express

Акциите на TNT Express се сринага с 49 на сто в ранната търговия на Амстердам

13:46 | 14.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	TNT Express очевидно няма да стане част от UPS. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

TNT Express очевидно няма да стане част от UPS. Снимка: Ройтерс

Американската компания за доставка на пратки UPS изтегля офертата си за придобиване на холандския си конкурент TNT заради опасения, че антитръстовите органи няма да дадат зелена светлина за сделката. Европейската комисия е информирала участващите дружества, че подготвя забрана за сливането, съобщи UPS. Отказът бе очакван, след като в края на миналата седмица Financial Times цитира европейският комисар по въпросите за конкуренцията Хоакин Алмуния, според когото проблемите, които възникват от придобиването на TNT от конкурентна UPS, не са "лесни" за решаване.

UPS, която е най-голямата в света компания за доставка на пратки, обяви че ще плати на TNT Express 200 млн. евро заради това, че оттегля офертата. Заявлението за придобиването бе подадено в органа на ЕС през март 2012 г. Още през есента изтече информация, че Европейската комисия има сериозни опасения към проекта. UPS искаше да поеме компанията за 5,2 млрд. евро. Главният изпълнителен директор на UPS Скот Дейвис изрази разочарованието си от неуспеха, предаде Ройтерс.

UPS е предложил на брюкселските пазители на конкуренцията големи отстъпки, за да отговори на техните опасения. Компанията ще даде изчерпателни изявления, след като Европейската комисия официално оповести своето решение за забрана на сделката. Това се очаква да се случи през следващите седмици. „UPS ще расте и без TNT Express“, заяви Дейвис. Групата разполага с финансовата мощ, за да се възползва от бъдещи възможности.

И TNT Express също реагира с разочарование на провала на сделката за поглъщане. Плановете са разсеяли мениджмънта от основните му отговорности, към които сега той ще се обърне отново. Сега ще се вземат нови мерки за подобряване на рентабилността.

И двете засегнати от решението компании имат поделения в България. TNT Express оперира чрез "TNT България", собственост на финландската "ТНТ Суоми Ой". Куриерската компания "Ин тайм", действаща на пазара още от 1990 г., пък е оторизирана фирма за услугите на UPS за България.

Остава неясно как американският конкурент FedEx ще реагира на провала на плановете на UPS. Компанията, която е номер две на пазара в САЩ, в миналото се считаше за възможен купувач на TNT Express.

Евентуалното отхвърляне на опита за поглъщане на TNT Express от UPS ще постави цената на акциите на холандската компания под силен ценови натиск. UPS предложи 6,8 млрд. долара, или 9,50 евро на акция за бизнеса на TNT Express. Офертата вдигна на 20 февруари акцията с повече от 60% до десет евро, а в момента тя се търгува на цена над осем евро.

TNT Express бе отделен под натиска на акционерите от компанията-майка PostNL с надеждата на последващо поглъщане от американски конкурент. "Това вече очевидно е неработещ план", казва трейдър. След излизането на официалните изявления на двете компании акциите на TNT Express паднаха с 49 на сто в ранната търговия на Амстердам. Книжата на PostNL (най-големия акционер в холандската група с почти 1/3 от акциите), отчетоха спад от 33 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още