IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП против отстъпление за етикетите за произход за стоки от трети страни

Европейската комисия се готви да се откаже от плановете си в тази насока, но регулацията е необходима, смятат европейските депутати

16:20 | 17.01.13 г.
ЕП против отстъпление за етикетите за произход за стоки от трети страни

Европейските депутати се обявиха категорично против плановете на Европейската комисия за облекчаване на режимите за етикетите за произход за стоки от трети страни. Страните от общността не можаха да се споразумеят за законодателство в тази насока и да наложат задължителни етикети за произход за стоки като дрехи, обувки ,бижута и изделия от стъкло.

ЕК обаче трябва да намери справедливо решение, така че да няма двойни стандарти. За производителите от ЕС например етикетите Made in... са задължителни, припомнят евродепутатите. Освен това страни като САЩ, Бразилия или Китай имат въведени задължително етикетиране на страната на произход при внос на подобни стоки. 

Депутатите обаче записаха тази своя препоръка в незаконодателна резолюция, от която не произтичат задължителни действия.

Освен загрижеността срещу двойните стандарти, европейските депутати коментираха, че липсата на задължително етикетиране със страна на произход дава възможност на големи компании от ЕС да прикриват неособено лицеприятни факти, като например, че в техните фабрики в Азия се използва детски труд или други подобни социални или екологични нарушения.

Нещо повече – така се пропускат възможности за защитата на европейски работни места, коментират още европейските депутати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още