IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шампанското "Made in Australia" остава в историята

Споразумение между ЕС и Австралия слага край на продажбата на чуждо шампанско, порто и керес в Европа

16:29 | 31.08.10 г.
Новото споразумение за търговията с вино ще сложи край на австралийското шампанско на европейския пазар. Снимка: sxc.hu
Новото споразумение за търговията с вино ще сложи край на австралийското шампанско на европейския пазар. Снимка: sxc.hu

Шампанското или портото "Made in Australia" скоро вече няма да съществуват, след като от първи септември влиза в сила ново споразумение за търговията с вино между Европейския съюз и Австралия, съобщи Европейската комисия, цитирана от агенция ФП.

Споразумението ще замени предишно споразумение от 1994г. и предвижда значителни гаранции за интересите на винарството в Европейския съюз. То гарантира защита на географските индикации и традиционните наименования на вината в ЕС, Австралия и други страни, посочи европейският комисар по земеделието Дачиан Чолош.

Документът предвижда една година след влизането му в сила вече да няма шампанско, порто или керес "Made in Australia".

През 2009г. износът на европейски вина към Австралия донесе приходи от 68 млн. евро. Австралийският износ към ЕС от своя страна бе на стойност 643 млн. евро.

Според специализирани професионални сайтове Австралия е шестият производител на вино в света, 16-ят потребител и 4-ят световен износител.

Австралия е една от страните, които помагат за възникването на така наречената „винена революция“, която стана факт през последните 30 години. Докато новият свят е прохождал в областта на вината, Франция си е оставала име и неоспорима винена сила едновременно що се отнася до производството и до качеството на напитките. Докато страната обаче се е радвала на репутацията си, техническата революция е започнала постепенно да набира скорост в периода след Втората световна война.

По това време страни като Австралия, Чили, Нова Зеландия и САЩ, които са станали част от тази революция, се заели със задачата да се превърнат в имена във винената индустрия. Липсата на история в тази област всъщност се оказало ключово предимство, тъй като именно това направило техните напитки желани и интересни на хората. Истинските двигатели на винената революция всъщност били Калифорния и Австралия – и двата пазара разчитали на млади, амбициозни и талантливи винари, които въвели нови технологии в индустрията и започнали да се грижат за гроздето още докато е на лозето, за да постигнат плътен и качествен вкус на виното впоследствие.

Революционната технология в производството на вино, която започна в Австралия, завладя света и благодарение на нея дори по-евтините вина вече са по-добри от своите предшественици преди няколко десетилетия, припомня гурме изданието NSLC
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още