IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: Въглеродните квоти в ЕС са безполезни без промяна на правилата

В сегашния си вид механизмът за търговия с тях няма да проработи до 2045 г., предупреждава анализатор на банката

16:09 | 21.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ТЕЦ в покрайнините на Дуисбург, Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ТЕЦ в покрайнините на Дуисбург, Германия. Снимка: Ройтерс

Механизмът за търговия с въглеродни емисии в Европейския съюз (ETS) е безполезен без промяна на правилата по начин, който да ограничи предлагането на квоти, сочи изследване на UBS, цитирано от Bloomberg.

Днес квотите с доставка през декември на ICE Futures Europe се свиха до рекордните 4,79 евро за метричен тон, с което загубите от началото на годината достигнаха 27%. Това накара Германия да отмени планирана за 18 януари продажба на квоти. Подобно решение се налага за първи път от стартирането на програмата.

„При сегашните правила програмата няма да проработи до 2045 г. и затова е безполезна“, коментира Пер Лекандер, анализатор на UBS в Париж.

Цената на квотите в ETS се срина с около 80% от старта на програмата през 2008 г., тъй като икономическата криза се отрази на индустриалното производство. Таванът на квотите беше приет преди еврозоната да навлезе във втората за последните 4 години рецесия. Програмата, която ограничава емисиите на около 12 хил. предприятия, не предвижда долен или горен праг на цената на квотите.

Европейската комисия (ЕК) обаче е малко вероятно да получи подкрепа от правителствата за своя план временно да ограничи предлагането на квоти като отложи определени аукциони, посочва UBS.

Стратегията на Комисията предвижда да бъдат отложени продажбите на 900 млн. квоти от 2013 г. - 2015 г. до 2019 г. - 2020 г. Това според Брюксел би помогнало за възстановяването на цените.

Европейските страни и парламентът на общността сега имат две опции - да не правят нищо и да оставят пазара да колабира или да подкрепят краткосрочен спасителен план, който да възстанови цената на квотите, коментира Исак Валеро-Ладрон, говорител на Комисията.

В началото на 2012 г. излишъкът от квоти надхвърли 1 млрд. метрични тона, или почти половината от средния годишен таван на емисиите в системата, разкриват данни на ЕК.

Излишъкът може да достигне 2 млрд. метрични тона до 2020 г. освен ако ЕС не се справи с този проблем, предупреждават регулаторите.

Тази седмица европейските правителства се очаква да продадат квоти за 15,7 млн. метрични тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още