IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Кипър до В с негативна перспектива

Международната рейтингова агенция предупреди, че Португалия може да се нуждае от втори финансов пакет след приключването на настоящата спасителна програма

22:24 | 25.01.13 г.
Fitch понижи рейтинга на Кипър до В с негативна перспектива

Международната рейтингова агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Кипър до В от ВВ- и потвърди краткосрочния рейтинг на островната държава на ниво В, се посочва в нейно съобщение, цитирано от руската агенция Прайм. Перспективата по двата рейтинга е негативна, а таванът по него е потвърден на ниво ААА.

„Агенцията смята, че обемът на правителствената подкрепа за банковия сектор в страната ще бъде по-голяма, отколкото предвиждат досегашните оценки, във връзка с което понижава дългосрочния рейтинг“, се подчертава в съобщението ѝ.

Същевременно от Fitch предупредиха, че Португалия може да се окаже пред необходимостта от втори спасителен финансов пакет след приключването през тази година на програмата на стойност 78 млрд. евро, съгласувана през 2011 г., съобщи DPA, цитирана от БТА.

Въпреки че в сряда иберийската държава успешно се завърна на пазара на държавни облигации и набра 2,5 милиарда евро, от агенцията смятат, че тя вероятно ще се нуждае от допълнителна подкрепа от Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да може да излезе от настоящата рецесия.

В комюникето си експертите на Fitch  добавят, че основният сценарий на агенцията се запазва и че Португалия ще постигне пълен успех на пазара, докато тече програмата на МВФ и ЕС, но въпреки това смятат, ще бъде необходима допълнителна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още