IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз Далара посочи Кипър като най-голямата заплаха за еврозоната

Засега обаче страната няма нужда от преструктуриране на дълга, според директора на Института за международни финанси

10:18 | 23.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Чарлз Далара посочи Кипър като най-голямата заплаха за еврозоната

Кипър, а не Испания, Италия и Гърция, представлява най-голямата заплаха за еврозоната, коментира Чарлз Далара, управляващ директор на Института за международни финанси (IIF), цитиран от CNBC.

“Виждам разминаване между Кипър и неговите партньори от еврозоната, както и липсата на подход за това как да се преодолее пропастта там. Мисля също така, че подценяването на потенциалното въздействие от проблемите на Кипър е сериозен проблем”, коментира Далара.

И трите водещи международни рейтингови агенции присъдиха неинвестиционни кредитни рейтинги на Кипър, а страната загуби достъп до пазарите още през 2011 г.

Страната се нуждае от 17,5 млрд. евро, за да се справи с бюджетния дефицит и да рекапитализира банките, които претърпяха огромни загуби заради прекомерните им експозиции към гръцки дълг. И макар сумата да изглежда малка в сравнение с милиардите, които досега се изляха в икономиката на Гърция, все пак брутният вътрешен продукт (БВП) на Кипър възлиза на около 18 млрд. евро.

Чарлз Далара подчерта, че поне засега страната няма нужда от преструктуриране на дълга, тъй като дълговото бреме според него е управляемо. Частният сектор има малки вложения в кипърски дълг, а по-голямата част от него се държи от местните банки.

Въпреки загрижеността му за Кипър, Далара смята, че еврозоната като цяло се е справила с най-тежките проблеми, причинени от кризата. По думите му на пазарите им трябва време, за да се убедят, че политиците са предприели мерки и “всичко с еврозоната ще бъде наред”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още