IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър: Опрощаването на гръцки дълг беше грешка

Отписването бе подарък за страната, смята кипърският финансов министър

09:39 | 21.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кипър: Опрощаването на гръцки дълг беше грешка

Кипър иска заем с честни условия, за да може да преодолее финансовите си трудности в момента, заявява в интервю за Ройтерс кипърският финансов министър Васос Сиарлис. Той не изключва възможността за провеждане на приватизация, ако това е необходимо за подписването на кредитно споразумение и за задържане на държавния дълг на управляеми нива.

Пред Ройтерс Сиарлис определя отписването на гръцкия дълг през 2012 г. като грешка.

"Гръцката сделка за отписване на дълга беше подарък за Гърция", посочва министър като подчертава, че Кипър не иска подаръци.

Кипър има една от най-малките икономики в Европейския съюз и поиска финансова помощ от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) през юни миналата година, припомня агенцията. Банките на острова бяха сериозно засегнати от наложеното от ЕС отписване на гръцкия дълг в облигации, държани от частни инвеститори.

Средиземноморският остров обвинява за финансовите си неволи експозицията на банките си към Гърция. Това е първият път, когато министър публично определя като грешка решението за отписване на гръцкия дълг, което е одобрено от ЕС и от прекия му началник кипърския президент Димитрис Христофиас.

"Има много хора в Европа, които вярват, че беше грешка да се пристъпва към отписване. Аз също го казвам", заявява Сиарлис в интервюто.

Преговорите за спасителен план за Кипър се усложниха заради притесненията, че възможният размер на помощта ще е равен на годишното икономическо производство на страната от 17,5 милиарда евро, което ще направи трудно погасяването на заема.

"Има клауза, в която се споменава за възможна приватизация, ако се наложи", заявява Сиарлис, имайки предвид проектоспоразумението с кредиторите.

"Това ще бъде обмислено от нас, когато бъдат ясни данните за банковата рекапитализация, но не преди това", допълва министърът. В проекта на споразумението не се споменават възможни кандидати за приватизация, но това са електрическата компания, телекомуникационната компания и компанията, управляваща пристанищата.

Президентът на Кипър Димитрис Христофиас, който няма да се бори за втори мандат на президентските избори на 17 януари, заяви, че е против приватизацията. Лидерът на опозицията Никос Анастасиадис, който води в социологическите проучвания за предстоящия вот, не изключва приватизацията като вариант, ако се наложи. Той обаче заявява, че това няма да е приоритет на администрацията.

В интервюто си за Ройтерс Сиарлис отбелязва, че правителството е поискало официално от Русия пет години отсрочка за погасяването на отпуснат от Москва заем в размер на 2,5 милиарда евро.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
А не можехте ли да откажете да опрощавате, като знаете на какво дередже сте? Много ще се радвам ако Кипър фалират. Не че съм злобен, ама като гърците са любимци на цял свят, все някой трябва да отнесе негатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още