IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Кипър няма да може да получи финансовата помощ преди март

В момента преговорите между страните-членки на Европейския съюз продължават, заяви председателят на Еврогрупата

18:31 | 21.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Юнкер: Кипър няма да може да получи финансовата помощ преди март

Кипър няма да може да получи спасителната финансова помощ до март, е заявил председателят на съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Жан-Клод Юнкер преди началото на днешното ѝ заседание, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Едва ли ще можем да вземем каквито и да било решения за Кипър днес“, е казал Юнкер, добавяйки, че в момента преговорите между страните-членки на Европейския съюз продължават. „Мисля, че това ще се случи през март“, е отбелязал той.

Кипър се обърна за помощ към Европейския съюз и Международния валутен фонд през юни миналата година, тъй като не успя да се справи самостоятелно с рекапитализацията на банковия сектор в страната, засегнат сериозно от преструктурирането на дълга на Гърция към частните кредитори, което бе проведено през пролетта на 2012 г.

Преговорите с международните кредитори приключиха в края на ноември с постигането на предварително споразумение за условията за отпускане на пакет със спасителна помощ, чиято величина трябваше да бъде определена след одит, извършен от Pimco.

Кипър вече започна да изпълнява поетите ангажименти и през декември парламентът на страната одобри редица закони, които осигуряват реализирането на мерките на строги икономии, предписани от кредиторите.

Въпреки това партньорите на страната от еврозоната продължават да отлагат приемането на окончателното решение за отпускане на средствата под различни предлози, включително необходимостта да изчакат резултатите от президентските избори в Кипър, които ще се проведат през януари, както и важността от приемането на допълнителни мерки за осигуряване на управляемостта на държавния дълг.

Своята роля играе и негативната позиция на политическите сили в Германия и част от страните в Северна Европа. Те не искат да подкрепят пакета с помощи за островната република, докато тя не започне да следва приетите от Европа правила, отнасящи се до финансовата прозрачност и борбата с прането на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още