IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия призова Русия да се включи в спасителната помощ за Кипър

Позицията на Берлин се обосновава от факта, че руските бизнесмени така щедро се възползват от банковата система на острова

12:53 | 16.01.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Германия призова Русия да се включи в спасителната помощ за Кипър

Германското правителство поиска Русия да се включи в спасителното финансиране за Кипър, което се обсъжда в момента, след като руските бизнесмени така щедро се възползват от банковата система на острова, съобщи онлайн изданието euobserver.com.

“Позицията на германското правителство е, че ще бъде добре, ако Русия разшири своята помощ за Кипър, както направи в близкото минало”, коментира говорител на германския кабинет.

По-рано агенция Bloomberg съобщи, че на закрито заседание на парламента финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле е изразил подобно мнение пред депутатите.

Политиците в Германия поведоха сериозен спор за подкрепата за Кипър заради банковата система на страната, за която широкото схващане в Берлин е, че е основен виновник за изпирането на парите на руските олигарси.

Миналата седмица в дискусията се включи и канцлерът Ангела Меркел, която посочи, че островната държава не може да очаква “специално третиране” и че сама ще настоява международният заем да се отпусне при строги условия.

Русия помогна през 2011 г. на Кипър да избегне фалита, като отпусна заем в размер на 2,5 млрд. евро за банковия сектор. Ако Москва отпусне допълнителни средства на острова или поне удължи срока за изплащане на този заем, това би намалило сумата, която Кипър ще получи от европейските си партньори и Международния валутен фонд (МВФ), отбелязва изданието.

Засега кредиторите на страната не обсъждат вариант за “подстригване” на дълга й, но настояват за приватизация на държавните компании, което не се посрещна добре от кипърското правителство. Това е и една от причините финансовите министри на държавите от еврозоната все още да не са взели решение за спасителната помощ.

Европейските лидери чакат президентските избори в Кипър, които ще се състоят през февруари, за да видят кой ще замести сегашния държавен глава Димитрис Христофиас, който се противопоставя на условията на кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Аз само не разбрах престъпниците какво общо имат в случая. Били си изпрали парите през кипърски банки - дайте да помогнем на Кипър. Това за да поддържаме перачницата в изправност ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Хаха... Абе те руснаците че са си направили там губерния е факт! Че некои европейски фирми направиха яка гуша от бизнеса с руснаци, също е факт! Че дебели европейски чиновници дебело намазаха по некоя филия с масло и мармалад също е публична тайна! Сега руснаците им виновни! хаха!Те по-добре да мислят какво ще стане, ако руснаците вземат да се изнесат заеднао с кинтите си от там, че тогогава какъв пукот ще се чуе... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
те за 2.5 млрд. евро целия остров да бяха купили :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още