IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър помоли Русия за отсрочка по кредита от 2,5 млрд. евро

Островната държава иска 5-годишно разсрочване на кредита, който бе взет през 2011 г. със срок на погасяване от 5 години

21:56 | 18.01.13 г. 2
Кипър помоли Русия за отсрочка по кредита от 2,5 млрд. евро

Кипър официално се обърна към Русия с молба да отсрочи с 5 години плащанията по кредита на стойност 2,5 млрд. евро, които островната република зае през 2011 г., съобщи кипърският министър на финансите Васос Шиарли, цитиран от Ройтерс.

Кредитът бе отпуснат за срок от 5 години, при това с лихва от 4,5% - доста по-ниска от изискваната от международните пазари за финансиране на Кипър по онова време.

Страната преживява остра финансова и бюджетна криза и наскоро бе принудена да се обърне за спасителна финансова помощ към Европейския съюз и Международния валутен фонд.

По последни оценки Кипър се нуждае от 17,5 млрд. евро, за да рекапитализира банковата си система и да е в състояние да обслужва задълженията си.

Проблемите на островната държава са свързани в немалка степен с преструктурирането на дълга на Гърция, тъй като местните банки притежават доста гръцки държавни облигации, по чиято стойност бяха принудени да претърпят отписване до 76%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още