IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на Кипър до Саа3

Агенцията се опасява за дълговото бреме на страната

09:08 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's понижи рейтинга на Кипър до Саа3

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service понижи с три стъпки кредитния рейтинг на Кипър до В3 до Саа3 с негативна перспектива пред него, предаде Ройтерс.

Агенцията мотивира решението си с очакваното увеличение на дълговото бреме на страната и предупреди, че в следващите месеци може да последва ново понижение.

“Смятаме, че има голяма вероятност правителството да изпадне в невъзможност да изпълнява задълженията на страната или да поиска частична замяна на дълга”, посочва Сара Карлсън от Moody's, като допълва, че вероятността за подобен развой на събитията е 50 на сто.

През юни миналата година Кипър официално поиска финансова помощ от европейските си партньори и Международния валутен фонд (МВФ), след като банковия сектор в страната пострада тежко заради кризата в Гърция.

Спасителният пакет за Кипър може да достигне 17 млрд. евро, което е колкото цялата икономика на страната.

Правителството обаче няма да разполага с тези средства преди март, предвид предстоящите президентски избори. Финансовите министри на еврозоната искат да изчакат и да видят кой ще наследи сегашния държавен глава Димитрис Христофиас, който е непреклонен за някои от исканите реформи в замяна на парите.

В близко бъдеще може да се очаква рейтингът на Кипър да бъде понижен и от другите две водещи рейтингови агенции. Standard & Poor's оценява страната с ССС+ с негативна перспектива, а Fitch – с ВВ- също с негативна перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още