IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Кипър е в по-трудна финансова ситуация от Гърция

Това е проблем, който не трябва да бъде подценяван и ще бъде мой приоритет през идната година, алармира председателят на Еврогрупата

12:09 | 15.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юнкер: Кипър е в по-трудна финансова ситуация от Гърция

Финансовата ситуация в Кипър, петата страна от еврозоната, която поиска международна помощ, е „по-сериозна, отколкото в Гърция“ - опасност, която пазарите са пропуснали да отчетат, коментира премиерът на Люксембург Жан Клод Юнкер и председател на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната), цитиран от Bloomberg.

„Моят приоритет в краткосрочен план през 2013 г. е Кипър“, казва Юнкер, който оглавява групата на финансовите министри от еврозоната. „Това е проблем, който не трябва да бъде подценяван, тъй като е по-сериозен от този в Гърция. Ситуацията в страната обаче все още не е привлякла вниманието на финансовите пазари и международната преса“.

Кипърските банки се нуждаят от около 9,3 млрд. евро свеж капитал, разкрива предварителен доклад на Pacific Investment Management Co. (Pimco). Други 6 млрд. евро са необходими за рефинансиране на държавния дълг, а 1,5 млрд. евро за да се покрие фискалният дефицит, заяви финансовият министър на страната Васос Шиърли на 22 ноември.

Така общата сума по евентуалната спасителна програма възлиза на 16,8 млрд. евро, или приблизително, колкото е брутният вътрешен продукт (БВП) на страната – 17,9 млрд. евро.

Според данни на Европейската комисия (ЕК) за 2012 г. държавният дълг на Кипър възлиза на 89,7% от БВП. В тази сума не са включени спасителните кредити, които Кипър може да получи.

„Дълговите нива в Кипър са изключително високи и средствата, от които се нуждае страната, достигат приблизително 100% от БВП“, коментира Юнкер в интервю. „Ситуацията е изключително сериозна“.

Президентът на страната Денетрис Христофиас заяви днес, че Кипър е постигнал принципно споразумение с така наречената тройка институционални кредитори – Европейският съюз (ЕС), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) – и че споразумението ще бъде подписано, след като оценката на Pimco бъде представена в средата на януари. „Преговорите бяха трудни“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още