IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датската Jyske Bank придобива конкурентната Sparekassen Lolland

Закупената банка не успя да изпълни изискванията за капиталова адекватност на регулаторните органи и не може да продължи да работи като самостоятелна институция

00:37 | 26.01.13 г.
Датската Jyske Bank придобива конкурентната Sparekassen Lolland

Втората по пазарна капитализация датска кредитна институция Jyske Bank се споразумя да закупи Sparekassen Lolland, след като конкурентът, който не е търгуван публично, не успя да покрие изискванията на финансовия надзорен орган за капиталова адекватност, съобщиха от банката, цитирани от Ройтерс.

Банковият сектор в Дания е най-раздробеният в скандинавския регион със своите над 100 кредитни институции и мнозина в бранша прогнозират неговата консолидация на фона на финансовата криза.

От двете банки, участващи в сделката, обявиха, че датският регулатор на финансовите услуги след проверка е излязъл със заключение, че  Sparekassen Lolland трябва да извърши допълнителна обезценка на отпуснатите заеми и да задели още резерви като гаранция. От финансовия регулатор бяха поставили срок до 27 януари да постигне минималното изискване за капиталова адекватност от 8% от активите.

Вследствие на това от кредитната институция посочиха, че ще бъде невъзможно да отговорят на тези изисквания в рамките на определения срок.

„Следователно за Sparekassen Lolland не е възможно да продължи да съществува като самостоятелна финансова институция“, изтъкнаха от Jyske Bank.

Jyske Bank ще поеме всички клиенти, активи и задължения освен тези за акционерния капитал и второстепенния капитал на Sparekassen Lolland, се отбелязва в нейното съобщение. Споразумението включва всички 45 000 клиенти на клоновете на  Sparekassen Lolland и 70 000 клиенти на онлайн банкирането на FinansNetbanken.

Балансът на  Sparekassen Lolland възлиза на 12,9 млрд. датски крони (2,33 млрд. долара), като отпуснатите заеми и аванси са на обща стойност 7,1 млрд. крони, а депозитите достигат 9,7 млрд. крони.

Всички необходими разрешения са вече получени от датските власти, съобщиха банките. Те обаче не посочиха подробности по цената за придобиването.

В съобщението се уточнява изрично, че клоновете на Sparekassen Lolland и FinansNetbanken ще продължат да работят в обичайния ритъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още