IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s намали рейтинга на Danske Bank с две стъпки

Слабата местна икономика, а не толкова кризата в Европа, е причина за сваляне рейтинга на най-големия датски кредитор и още осем банки в страната

12:14 | 01.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody’s намали рейтинга на Danske Bank с две стъпки

Moody’s понижи с две стъпки рейтингите на девет датски банки, в това число и на най-голямата - Danske Bank, като част от прегледа на европейския банков сектор от агенцията, съобщава Financial Times.

Пониженията са главно поради слабостта на датската икономика, която според агенцията е довела до влошаване на качеството на активите и занижени печалби за финансовия сектор в страната.

Danske Bank, чиито рейтинг бе свален от А2 на Ваа1, обяви, че има солидни капиталови буфери и силна политическа подкрепа. От банката не разбират негативната визия на рейтинговата агенция за сектора.

„Промяната не е толкова заради трудната ситуация в еврозоната, колкото поради слабия вътрешен растеж, който понижава цените на недвижимите имоти, както и заради високата безработица, която се отразява на качеството на активите“, коментира Саймън Харис, управляващ директор в Moody’s.

Дания все още страда от спукването на имотния балон по време на финансовата криза, който доведе до остра рецесия и предизвика ръст в лошите кредити на местните банки.

По-рано през седмицата S&P също намали рейтинга на Danske Bank – от А на А-. Акциите на банката не претърпяха сериозни изменения вчера, след като пониженията на рейтинга й бяха очаквани от анализаторите.

Една от причините за действието на Moody’s е зависимостта на датския банков сектор от финансирането от пазарите, което го прави уязвим на промените в инвеститорските настроения.

През миналата седмица кредитната агенция понижи рейтингите на шведските банки Nordea и Handelsbanken, както и на норвежката DNB Bank.

По-рано през месеца Moody’s свали рейтингите на 16 испански и 26 италиански банки. През февруари агенцията постави 114 европейски банки в негативния си списък за наблюдение в резултат от финансовата криза на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Време трябва да се осъзнае, че банките са жертви на държавна финансова грешка, която е особено важна причина за стопанска криза.Поради влияние на този държавен финансов недъг - колкото банките по-добре работят, толкова по-голяма стопанска криза се развива.При запазване на НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансово управление, дори с неограничен професионализъм на банкерите е невъзможно полезно решение за спасение от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още