fallback

"Газпром" оскъпява "Южен поток" до общо 29 млрд. евро

Предишната оценка на проекта е за цена от 16 млрд. евро, но компанията има нужда от още средства за привеждане на мрежата си към нуждите на газопровода

16:07 | 29.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската компания „Газпром“ направи анализи, според които трябва да инвестира 12,5 млн. евро, за да приведе вътрешната си газопреносна мрежа към нуждите на „Южен поток“. По този начин целият проект ще бъде оскъпен до 29 млрд. евро, изчислиха от Reuters. Предишните разчети бяха за цена на тръбопровода от 16 млрд. евро, като около 10 млрд. от тях са за подводното трасе на тръбите.

На сайта на руската компания има съобщение за одобрени мерки по съкращаването на инвестиционните и експлоатационните разходи през 2013 година, както и за засилен контрол по отношение на разходването на средствата. Планът за дейността през тази година е одобрен от председателя на държавната компания Алексей Милер.

Като цяло компанията смята да инвестира 509 млрд. рубли в своята дългогодишна инвестиционна програма. Целта е да бъдат спестени 50 млрд. евро, коментира още Милер.

„Южен поток“ трябва да пренася руски газ до Европа, заобикаляйки Украйна и Беларус, от където минават огромна част от русия износ към европейските държави. Част от трасето на газопровода ще мине по дъното на Черно море и през територията на България. Предварителните изчисления сочат, че българският дял от строителството на газопровода ще струва 3,3 млрд. лева, но тези средства няма да излязат от българския бюджет. 

Според подписаните договори руската страна ще изгради и българската част на трасето, а средствата ще бъдат върнати от дължимите транзитни такси след като газопроводът заработи. 

Символичната първа копка на проекта беше направена на 7 декември 2012 година. Тогава руски работник направи и първата заварка на тръбите в станция „Русская“. Очакванията са първите доставки на газ по този тръбопровод да бъдат през 2015 година. Годишният капацитет на „Южен поток“ е 63 млрд. куб. метра газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още