IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът си каза кои са най-бюрократичните закони на ЕС

Директивите за работното време, ДДС и регистрацията на химикали са сред нормативите, които спъват дейността на фирмите

10:11 | 08.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът си каза кои са най-бюрократичните закони на ЕС

В края на миналата година Европейската комисия започна обществено допитване за това кои са най-бюрократичните закони в общността. Няколко месеца по-късно резултатите са ясни и започна работата по опростяването на правилата и процедурите по тях, гарантират от комисията.

Според резултатите в общественото допитване европейските малки и средни предприятия изпитват затруднения със законодателството, свързано с обществените поръчки, за данък добавена стойност (ДДС), за работното време и като цяло за пазара на труда, както и за защитата на данните. Изпратени са искания за облекчаване на процедурите и по отношение на митническото законодателство.

Фирмите виждат бюрокрация по отношение на законите, които регламентират регистрацията на уредите за движение и почивка при автомобилния транспорт (тахографи), споразуменията за превоз на отпадъците и законодателните пакети, свързани с безопасността на продуктите на пазара.

Трудности на бизнеса създават още и правилата за признаване на професионални квалификации, както и регистрацията за производство и употреба на химикали (REACH).

В същото време компаниите приветстват намаляването на сроковете по Директивата за забавените плащания и ги определят като една от най-добрите законодателни реформи в общността.

В документа на ЕК не се посочват подробности за това какво от посочените директиви спъва нормалната дейност на бизнеса. Някои от изброените закони обаче често са били обект на критика. По отношение на признаването на квалификацията, например свободното движение на професионалисти се сочи като една от възможностите за по-бързо излизане от кризата.

На този етап обаче квалификацията само по някои професии се признава между отделните държави от общността. Директивата за работното време пък ограничава възможността за регламентирана работа в извънработно време.

В допитването на ЕК са участвали над хиляда малки и средни предприятия от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още