IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма ограничения за транзакциите с дебитни и кредитни карти в Кипър

При преминаване в непризнатата Севернокипърска турска република кипърските граждани имат право да носят до 300 евро, а чужденците - до 500 евро

20:52 | 29.03.13 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Кипър обяви, че няма ограничения за транзакциите с дебитни и кредитни карти, извършвани в страната, съобщи AP, цитирана от БТА.

Съобщението бе направено, за да разясни правилата за капиталов контрол, които бяха въведени през тази седмица за предотвратяване на изтичането на средства от банките в страната.

От финансовата институция посочиха, че има лимит от 5 000 евро за транзакциите с кредитни и дебитни карти в чужбина, но няма такива ограничения върху вътрешните транзакции и парични трансфери. Остава в сила таванът от 1 000 евро като максимална сума, която гражданите на Кипър и чужденците могат да носят със себе си при напускане на острова.

Установено е ограничение на сумата, която частно лице може да има у себе си на "територия, намираща се извън контрола на кипърските власти". Под това се подразбира северната част на Кипър, която е под контрола на кипърските турци. При преминаването на буферната зона на ООН, разделяща острова на Република Кипър и на непризнатата "Севернокипърска турска република", кипърците имат право да държат у себе си не повече от 300 евро, а чужденците - до 500 евро.

Първоначално ограничителните мерки бяха въведени за срок от 7 дни с цел да не се допусне изтичането от Кипър на капитали в чужбина след възобновяването на работата на банковата система.

Банките в Кипър отвориха врати за първи път вчера след близо двуседмично прекъсване на работата, но при редица ограничения върху движението на капиталите.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви днес, че ограниченията ще бъдат отменени постепенно, без да се ангажира със срокове. Министърът на външните работи Йоанис Касулидис каза вчера, че ограниченията може да бъдат запазени "около месец".

Кипър успя в понеделник да издейства 10 милиарда евро спасителна финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд, чиято цел е да не се допусне срив на банковия сектор, който отдавна доминира в икономиката на островната държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още