IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никос Анастасиадис: Кипър не възнамерява да се отказва от еврото

Централната банка на страната и други банки още през февруари са разбрали за намеренията на международните кредитори да привлекат вложителите в спасителния план

16:44 | 29.03.13 г.
Никос Анастасиадис: Кипър не възнамерява да се отказва от еврото

Кипър не възнамерява да напусне еврозоната, заяви президентът на островната държава Никос Анастасиадис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Нямаме намерение да се отказваме от еврото. Няма да експериментираме с бъдещето на нашата страна“, каза Анастасиадис.

По думите му след вземането на решението за антикризисната програма, предвиждаща значително преструктуриране на най-големите банки в страната, „успяхме да удържим под контрол“ положението.

Президентът на страната, който пое поста в края на февруари, обаче разкритикува позицията на партньорите ѝ от еврозоната, обвинявайки ги в отправянето на „безпрецедентни искания“, които на практика превръщат страната в опитно зайче. „В Кипър се провежда експеримент“, категоричен бе той.

Същевременно Анастасиадис подчерта, че политическите лидери са успели да предотвратят заплахата от фалит на страната.

Изказването му идва само ден, след като банките на острова, затворени от 16 март, подновиха работа на фона на наложеното от международните кредитори на страната безпрецедентно решение за еднократен данък върху депозитите.

Първоначалният план за принудителното привличане на собствениците на депозити към финансирането на спасителната програма за страната бе провален от нейния парламент.

Но на 25 март кипърските власти се споразумяха с кредиторите за антикризисна програма, която предвижда закриването на втората по пазарна капитализация кипърска кредитна институция Cyprus Popular Bank, позната и под местното си наименование Laiki, и за преструктурирането на най-голямата Bank of Cyprus.

Депозитите до 100 000 евро няма да бъдат облагани, но тези над посочената сума се замразяват и подлежат на отписване от най-малко 40%, като подробностите се разработват от кипърските власти съвместно с „тройката“ международни кредитори.

Междувременно две писма, станали достояние на гръцки средства за масова информация, сочат, че и кипърската централна банка, и други банки са били наясно с подготвящото се предложение на Съвета на министрите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) за отписване на част от депозитите, съобщи РИА Новости. Копия от писмата са публикувани на уебсайта на вестник Ethnos.

Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още