IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от кипърските семейства могат да пострадат от преструкту-рирането на банките

Творците на модела за спасяването на Кипър забравиха за населението му, значителна част от което губи всичките си спестявания, смята бивш президент на страната

11:40 | 28.03.13 г. 15
<p>
	Протест срещу международните кредитори, проведен пред президентския дворец в кипърската столица Никозия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу международните кредитори, проведен пред президентския дворец в кипърската столица Никозия. Снимка: Ройтерс

Творците на модела за спасяването на Кипър от Европейския съюз и Международния валутен фонд забравиха за населението на острова, значителна част от което ще изгуби всичките си спестявания, смята бившият президент на страната Георгиос Василиу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Василиу твърди, че предстоящото ликвидиране на Cyprus Popular Bank (позната и под местното й име Laiki) и рекапитализирането на най-голямата кредитна институция в страната Bank of Cyprus за сметка на акционерите и собствениците на депозити над 100 хил. евро, ще засегне 70% от кипърските семейства.

По думите му това е истинска трагедия за населението на острова, уповаващо се на двете банки като гръбнак на икономиката на страната и влагащо спестяванията си в тях.

„Всички се надявахме, че крахът на Cyprus Popular Bank няма да нанесе щети на Bank of Cyprus, но сега става съвсем ясно какво ще се случи“, каза Василиу. „Очакваната им консолидация вече доведе до преминаването на временния контрол върху Bank of Cyprus към централната банка на републиката. Това породи неувереност и дълбока тревога сред хората, които разбраха, че губят всичките си спестявания“, добави той.

„Работата е там, че тези две водещи банки са поначало традиционно кипърски“, уточни бившият президент на страната. „Те имаха около 160 хил. инвеститори – 90 хил. в Bank of Cyprus и 70 хил. в Laiki Bank. Повечето от тези акционери са обикновени кипърци, които са влагали в банките своите спестявания. При това става дума не за големи депозити, а именно за ценни книжа. Заедно с онези, които притежават облигации в тези банки, стават около 170 – 180 хил. души. Но трябва да се има предвид, че това не са спестявания на един човек, а на семейството му. Броят на семействата на Кипър при население от около 800 хил. души е не повече от 250 хил. Тези цифри показват мащабите на бедствието, което ще бъде поето от хората и икономиката на страната“, обясни той.

Според него има голяма разлика между акционерите в кипърските банки и в други държави, например в Русия или Германия. „Икономиката на Кипър е малка. Не разполагаме с кой знае колко възможности за изгодно влагане на средствата. Ако човек иска да спести пари в Кипър, то или ги внася на срочен депозит, или купува акции. Това обяснява и големия брой акционери, при това обикновени хора. Сега те губят онова, което са спестявали с години“, изтъкна Василиу.

„Забравиха за този прост факт. Мисля, че Еврогрупата решава проблемите на страната ни без да вземе под внимание интересите на населението и това е несправедливо“, добави той.

Нанесени са и огромни щети от гледна точка на доверието към финансовите институции в Кипър, подчерта бившият президент на страната.

Въпреки това според него „основните предимства на Кипър се запазват и страната може да остане "ако не база за депозити, то център за операции на компании с международен бизнес“. „Длъжни сме да изхождаме от тази предпоставка, опитвайки се да възстановим банковия си сектор“, изтъкна той.

За целта по думите му „Европейският съюз и Еврогрупата трябва не само да потвърдят, че депозитите под 100 хил. евро са в безопасност, но също така, че смятат за нужно да бъде запазен здравият финансов сектор в Кипър“. „Трябва да получим този сигнал“, категоричен е Василиу.

„Същевременно като се вземе предвид, че настъпва период на неопределеност и неувереност, че безработицата ще нараства, извънредно значение придобива оказването на помощ на Кипър за развитието на структурни инвестиционни проекти в различни области, използвайки финансирането от ЕС. С други думи смятам за важно ЕС да покаже готовността си да помогне на Кипър, развивайки инвестиционни проекти и връщайки на кипърците увереността, че страната ще остане не само приятно място, където винаги грее слънце, но също и сериозен бизнес център“, отбеляза той.

Бившият президент смята, че с руснаците, живеещи на острова, кипърците винаги са имали приятелски отношения, които ще останат такива. „Руснаците, които живеят в Кипър, не трябва да се притесняват за бъдещето си. Онези, които са акционери или са имали големи депозити, ще загубят част от парите си. Мисля, че това са няколкостотин души от общо 40 хил. руснаци на острова. Онези, които ръководят бизнес тук, могат и трябва спокойно да продължат дейността си“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 2
GKaloferov
преди 11 години
Не знам аз как се чувстват хората в Кипър, ама ако хората от Испания, Италия и Гърция започнат да теглят вложенията си от банките - много лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
Май без пушки, няма как да се мине... трябваше да се оженя за някоя катп Весела Лечева...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Коректни разсъждения, обаче следващия въпрос е: разпределението (или по-скоро прекомерната концентрация) в/у собствеността на тези стратегически ресурси(като изкопаеми горива, зем.земи, финанси с които да закупиш напредничави и ефективни технологични средства за производство), ще позволи ли създаването на достатъчно устойчиви нива на заетост, на чисто пазарен принцип, който се изразява в следното: собственика на бизнеса наема хора, при условия, явяващи се оптимални за него от гледна точка на печалбата му, а хората, които не развиват самостоятелно дейност (понеже напр. нямат собственост с която да стартират), се борят да бъдат наети и разчитат на парично възнаграждение за оцеляването си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ако те са измислили любовта и секса, как са се появили на бял свят самите кипърци. От генетична мутация на свинско лай.о ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
orchis
преди 11 години
"кипърците са измислили любовта и секса, " и после някой решил да добави жените :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Нещата се обръщат и единственият сигурен начин да си добре в личен или обществен план НЕ е да имаш един куп ценности из банковата система а да имаш адекватно управляем бизнес свързан с добив на суровини или производство на постоянно потребяващи се масово неща като храните, лекарствата и горивата. Май в глобален план почваме отново да се завръщаме към един ценностен модел много разпространен из западния свят след втората световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Еми... това е елементарната истина: ако има такива катастрофални дисбаланси в разпределението на богатство и собственост, марчни перспективи пред самото физическо оцеляване на големи групи от хора, то на собствениците, ще им трябват пушки и муниции. От научна гледна точка, интерес представлява въпроса, дали действащата към момента, система на организация на икономика и общество е в състояние да доведе до някакъв баланс, отчитайки дори само, по-съществените фактори, които формират средата: налични технологии, природни ресурси, финансова система, политическа уредба на обществата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
те са спестявали в акции на банки вместо в депозити затова са толкова губещимного патриотично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
и пушка + много амуниции да си го пази , защото в трезор вече не е сигурнопосле следват още 1-2 пушки за останалата част от семейството......абе то се очертава да стане много лошо ако си богат, ще ти трябва частна армия правопропорционална на количеството на богатството ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Те тия бедни кипърци да не би да са имали спестявания от по над 100 000 евро че да изгубят значителната част от тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още