IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипърската икономика може да се свие с 40% в краткосрочна перспектива

Загубите на вложителите с депозити над 100 000 евро в Cyprus Popular Bank може да достигнат 80%, а възстановяването на сумите да отнеме 6-7 години

10:30 | 27.03.13 г. 7
Кипърската икономика може да се свие с 40% в краткосрочна перспектива

Реализацията на съгласуваните от правителството на Кипър и международните кредитори мерки за преструктуриране на най-големите банки в страната и за избягване на фалита ѝ ще доведе в краткосрочна перспектива до свиване на кипърската икономика с 40%, смята Хрисис Софоклеус, партньор в една от най-големите юридически кантори на острова, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Това, което се случва в момента в Кипър, означава пълен провал за страната като център на финансови услуги“, посочи Софоклеус.

Именно секторът на услугите, в който с най-голям дял са финансовите услуги, осигурява около 70% от брутния вътрешен продукт на Кипър, т. е. представлява основен източник на приходи за държавата.

„Не знам с какво нашето правителство възнамерява да се разплаща по кредитите от Европа и Международния валутен фонд. А само след 3 месеца „тройката“ отново ще се появи в Кипър и ще попита къде са парите“, коментира Софоклеус, визирайки международните кредитори в лицето на Европейския съюз, МВФ и Европейската централна банка.

Единственото спасение за Кипър е колкото може по-скоро да напусне еврозоната и да елиминира зависимостта си от „тройката“, убеден е той.

„Само след такъв ход ще можем да се опитаме да върнем по някакъв начин доверието на чуждестранните инвеститори към Кипър като финансов център“, смята партньорът в „Андреас Софоклеус“.

"Същевременно връщането към националната ни валута ще даде възможност да се увеличи ликвидният оборот за развитието на икономиката. Ако властите не вземат мерки за излизане от еврозоната, спасение за Кипър изобщо не се предвижда. Ще станем заложници на Европа, най-вече на Германия, което ще доведе до загуба на природните ни ресурси“, добави той.

Междувременно кипърският министър на финансите Михалис Сарис заяви в ефира на националната телевизия на страната, че големите вложители във втората кипърска банка по пазарна капитализация Cyprus Popular Bank, позната и под местното си наименование Laiki, ще се наложи да се примирят с отписване на 80% от депозитите си, съобщи РИА Новости.

Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
lordrad
преди 11 години
Истината е банките са фалирали, пари няма и само до 100 хил. евро са гарантирани.Идеята е да променят закона и тези 100 бона също да се отпишат защото така или иначе ги няма а който си ги иска в близките 10г. по малко.Това е поне за сега утре може друго примерно пари няма закона го отмениха спестявайте отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 11 години
Разплакал се някакъв адвокат, който свикнал да живее на широко от консултации за укриване на пари и данъци, че бизнеса му умрял, пък и парите от банката ще му ги приберат. Страшна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
iivanoff
преди 11 години
Аз мое мнение няма да дам защото ми е забранено от АВТОРА на статията! Заплашва ме и ме праща при Тангра :))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
iivanoff
преди 11 години
Политиците не са анализатори, а само посочват и насочват хората и очакванията им! Тук в "материала" освен стара и ненужна информация има изключително на брой цитати на политици... което е меко казано много грешен подход при дори и повърхностно описание на фундамент като дадена икономика и очакванията за нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
В краткосрочна и бабите от Русия знаят! А в дългосрочна? - фактори, аргументи, анализи ? Хората това ги интерисува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още