IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипърската икономика може да се свие с 40% в краткосрочна перспектива

Загубите на вложителите с депозити над 100 000 евро в Cyprus Popular Bank може да достигнат 80%, а възстановяването на сумите да отнеме 6-7 години

10:30 | 27.03.13 г. 7
Кипърската икономика може да се свие с 40% в краткосрочна перспектива

„Ако говорим реалистично, ще бъде върната много малка част от сумата“, каза Сарис. На въпрос на водещата на предаването дали за възстановяването на средствата наистина ще бъдат необходими 6-7 години той посочи: „Може и така да стане. И сумата може да бъде 20%. За вложителите с депозити от над 100 000 евро това определено ще бъде голям удар“.

Кипър се отказа от първоначалната идея за еднократен данък върху всички депозити в банковата система на острова и се споразумя с международните кредитори за оздравяването ѝ.

Laiki ще бъде закрита, като „добрите“ ѝ активи и депозитите под 100 000 евро ще бъдат прехвърлени в най-голямата кипърска банка по пазарна капитализация Bank of Cyprus, където отписването на суми от негарантираните депозити вероятно ще достигне 30-40%.

Сарис обяви също, че банките в страната трябва да отворят в четвъртък. Кредитните институции в страната не работят от 15 март, като отварянето им бе отлагано на няколко пъти заради опасения от масово изтегляне на депозитите, които не са блокирани.

Централната банка на Кипър въвежда контрол върху движението на капитали, за да ограничи тегленията от сметките.

Късно вчера бордът на директорите на Bank of Cyprus не прие оставката на главния изпълнителен директор на кредитната институция Андреас Артемис, подадена също вчера, и на четиримата си членове, се посочва в нейно съобщение, цитирано от руската агенция Прайм.

„Бордът на директорите не прие оставката. В съответствие с устава на банката оставката оставките ще бъдат приети, ако не бъдат изтеглени в продължение на една седмица“, пише в съобщението.

След обявяването на оставката на Артемис се появи информация, че за специален управляващ е назначен Динос Христофидис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
lordrad
преди 11 години
Истината е банките са фалирали, пари няма и само до 100 хил. евро са гарантирани.Идеята е да променят закона и тези 100 бона също да се отпишат защото така или иначе ги няма а който си ги иска в близките 10г. по малко.Това е поне за сега утре може друго примерно пари няма закона го отмениха спестявайте отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 11 години
Разплакал се някакъв адвокат, който свикнал да живее на широко от консултации за укриване на пари и данъци, че бизнеса му умрял, пък и парите от банката ще му ги приберат. Страшна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
iivanoff
преди 11 години
Аз мое мнение няма да дам защото ми е забранено от АВТОРА на статията! Заплашва ме и ме праща при Тангра :))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
iivanoff
преди 11 години
Политиците не са анализатори, а само посочват и насочват хората и очакванията им! Тук в "материала" освен стара и ненужна информация има изключително на брой цитати на политици... което е меко казано много грешен подход при дори и повърхностно описание на фундамент като дадена икономика и очакванията за нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
В краткосрочна и бабите от Русия знаят! А в дългосрочна? - фактори, аргументи, анализи ? Хората това ги интерисува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още