IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще продължи да осигурява ликвидност за кипърските банки

Кипърската централна банка ще установи временен контрол върху движението на капитали след отварянето на кредитните институции в страната

10:38 | 26.03.13 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кипърските банки ще получат ликвидност от ЕЦБ. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Кипърските банки ще получат ликвидност от ЕЦБ. Снимка: Getty Images News

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще осигури на кипърските банки достъп до спешно финансиране, след като страната постигна споразумение с международните си кредитори в лицето на Европейския съюз и Международния валутен фонд, се посочва в съобщение на финансовата институция, цитирано от руската агенция Прайм.

През миналата седмица от ЕЦБ бяха заплашили да спрат да осигуряват ликвидност за кипърските банки след 25 март, ако не бъде постигнато споразумение по спасителния финансов пакет за страната.

„В понеделник Управителният съвет взе решение да не отхвърля молбата за осигуряване на ликвидност за кипърската централна банка чрез програмата „Спешно ликвидно подпомагане“ в съответствие с действащите правила. ЕЦБ ще продължи да наблюдава внимателно ситуацията“, пише в съобщението.

Без подкрепата на ЕЦБ кипърските банки са застрашени от фалит заради набраните от тях депозити на стойност 68 млрд. евро, немалка част от които се очаква да бъдат изтеглени при отварянето на кредитните институции след 10-дневно прекратяване на работата им.

През нощта на неделя срещу понеделник Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) премахна заплахата от фалит на Кипър, постигайки споразумение за отпускане на страната на финансова помощ на стойност 10 млрд. евро.

Според условията на споразумението втората кипърска банка по пазарна капитализация Cyprus Popula Bank (позната и под местното си наименование Laiki) ще бъде ликвидирана, като всички нейни депозити до 100 000 евро и „добрите“ ѝ активи ще преминат в най-голямата местна кредитна институция Bank of Cyprus.

Междувременно президентът на средиземноморската държава Никос Анастасиадис, цитиран от РИА Новости, обяви, че централната банка ще установи контрол върху движението на капитала при отварянето на банките. „Централната банка ще приложи някои мерки върху финансовите транзакции. Искам да уверя, че това положение ще бъде временно“, каза Анастасиадис. Кипърските банки ще останат затворени до четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Първо да те осведомя, че макроикономически или каквито и да са други прогнози на макро ниво /дори и средносрочни/, не се сбъдват изцяло за 3-5 дена! Но ако имаш акъл и свободна възможност да четеш, ИЛИ поради проблем с очите си купиш очила, НО улучиш и диоптъра, можеш да провериш/разбереш дали са правилни! Та понеже въртиш / сучиш и все искаш да създадеш личностно отношение /сигурно под опеката и напътствията на някой "по-интелигентен"/ - да ти предскажа, че няма да ти осъществя мечтата!Щом сам намери възможните ми виртуални опоненти САМО в определението "***" аз няма да коментирам нищо повече с теб! - човек с прекалено ограничен опит и възможност за мислене не може да съди останалите, дори и хипотетично да се мъчи да изгради някакъв образ за тях, поради ограниченост на предполагаемите възможности! - това разбрах аз от предния ти постинг относно напъна ти да си изградиш "хипотетична" представа за мен... дори и по-най-лошия за мен възможен начин!Поздрави и МНОГО Лични Успехи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Направих си труда, ей тъй, докато работя, да проверя двата коментара. Първият е много силен и в много ранен етап на развитие на нещата. Вторият за мен е спорен в последната си част, тъй като парите не са техни, а присъстват в местната икономика заради либералния режим. И двата коментара обаче страдат от съществена слабост - никъде не са посочени аргументи в тяхна подкрепа, т. е. защо ще се случи така, дори да се подразбира, че такива са наблюденията от практиката. И още нещо - нали това не са всички твои коментари в този или който и да било друг форум. Дай поне един, в който си сгрешил в прогнозата, че *** да оценят всички останали точни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
разделяй->противопоставяй->контролирай /владей/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
The Big One
преди 11 години
" ЕС използва ситуацията за да придобие максимален контрол над Кипър. Този модел ще бъде използван и в останалите PIIGS."Джаскай *** ориенталци и крадливите рашъни докато мърдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
а ти откъде знаеш за кой и какво прогнозирам? - много сериозно грешно допускане направи ;) - защо всеки преценя САМО спрямо собствения опит? - искаш ли да ти пратя един пост да видиш колко "не" съм познал?26http://***.investor.bg/evropa/334/a/bankite-v-kipyr-ostavat-zatvoreni-pone-do-chetvyrtyk,148408/Ето ти още един:3http://***.investor.bg/evropa/334/a/kipyr-otnovo-obmislia-vyvejdaneto-na-danyk-vyrhu-depozitite,148647/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Мисля, че няма световна агенция, която да не издирва под дърво и камък таланти като теб. Да не говорим за бизнес среди, готови да те позлатят за точна прогноза. Факт е, че продължаваш да пишеш във форума, а не за тях, така че оценката за предвижданията ти изглежда клони към 0 ... Вероятно и минусите са отражение на този процес. И ако се смяташ за толкова велик, че някой да седне да търси какво си публикувал и да го проверява, явно си изгубил връзка с реалността. За да влезеш във фокуса на общественото внимание днес са нужни други неща, а не само да измислиш гениален капан за мишки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Основно правило в политиката е "Никога не оставяй криза да иде на вятъра". ЕС използва ситуацията за да придобие максимален контрол над Кипър. Този модел ще бъде използван и в останалите PIIGS. ЕС показа, чии интереси защитава и кой трябва да плати сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
ами тя трибуната е при теб - на сървъра ви! - спокойно можете да видите какво съм дал повод да си мислите и да се забавлявате! - това са коментари - ако случайно ти не си разбрал! => мнение което не ангажира никой с каквото и да е освен мислене !!! - ако искате да е демократично -> ЗАБРАНЕТЕ Коментарите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Не, защото няма начин. Не виждам някой да ти е дал публична трибуна, за да изразиш прорицателските си способности. Тогава ще можем да видим и как останалите се забавляват на твой гръб, т. е. възстановяването на баланса, (ако случайно не си разбрал за какво пиша до момента).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
ами ти не забелязваш ли баланса ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още