IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи кредитния рейтинг на Кипър до ССС

Днес парламентът на страната ще разгледа 9 законопроекта, свързани с банковата реформа

08:44 | 22.03.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
S&P понижи кредитния рейтинг на Кипър до ССС

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на Кипър с една стъпка до ССС от ССС+ заради банковата криза в страната, предаде Ройтерс.

“Смятаме, че отсъствието на надежден източник на капитал и финансиране увеличава значително риска от неконтролируем фалит”, посочват от рейтинговата агенция и допълват, че очакват през следващите дни правителството на средиземноморския остров и европейските власти да достигнат до компромисно решение за спасяването на страната.

Ройтерс припомня, че оценката на Moody's Investors Service за Кипър е Саа3 с негативна перспектива, а на Fitch Ratings – В с негативна перспектива, и може да се очаква и те да предприемат ново понижение на рейтинга на страната.

Късно снощи финансовите министри на държавите от еврозоната изразиха готовност да обсъдят бързо ново предложение за спасяването на Кипър веднага след като получат предложенията на правителството на страната за собствения му принос.

“Впоследствие, въз основа на анализ на тройката, Еврогрупата ще бъде готова да продължи преговорите по програмата, като се съобрази с параметрите, които бяха определи по-рано”, посочва се в изявление на финансовите министри, разпространено след конферентния разговор, който проведоха вчера, цитирано от MarketWatch.

Според тях е изключително важно депозитите до 100 хил. евро в Кипър да бъдат гарантирани. Групата освен това изрази готовност да помогне на Кипър за осъществяването на планираните реформи, както и да гарантира стабилността на еврозоната.

Днес парламентът на Кипър ще обсъжда девет законопроекта за спасяване на банковата система на острова, съобщават местните медии, цитирани от БТА. Законопроектите бяха одобрени вчера на извънредно заседание на правителството и са внесени за разглеждане от парламента.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле обаче не пропусна да изрази скептицизма си за новите предложения на властите на острова. Пред германския вестник Bild той е коментирал, че само “козметичните щрихи” няма да са достатъчни за стабилизирането на страната.

“Кипър трябва да действа и сериозно да пести", посочва Шойбле, цитиран от Ройтерс.

Финансовите министри на държавите от еврозоната и Европейската комисия (ЕК) обаче приветстваха решението на Никозия да създаде национален солидарен фонд, в който да се събират средства за стабилизирането на страната.

“Изглежда сме свидетели на появата на дух на сътрудничество от страна на кипърските власти”, коментира говорителят на Еврокомисията Саймън О’Конър.

“Приветстваме уверенията на кипърските власти, че ще представят в детайли пред тройката алтернативно предложение за покриване на част от финансирането, от което страната се нуждае. Нашият екип ще оцени това предложение внимателно”, посочват от институцията.

Брюксел приветства и инициативата за подготовката на законодателство, което да регламентира банковата реформа и налагането на мерки за контрол на  капитала.

Междувременно председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум пое вината за данъка върху депозитите, от който кипърските власти се отказаха, съобщи New York Times.

“Решението за налагането на този данък не беше спряно от мен, защото това е компромис, който отразява различните интерес и цели, които споделяме”, коментира той след заседанието на финансовите министри на държавите от еврозоната. “Като председател на Еврогрупата ще поема отговорността”, допълни той, но подчерта, че идеята за този данък е “съвместно решение”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
А следващата буква в азбуката е D - Default.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Батко Пешо
преди 11 години
То ако финансова систена се оправя с дълбоки приказки в парламента всичко щеше да е ок.Няма ли най сетне да се разбере че трябва фалит и обезщетение на влогове до 100000евро.Останалите както е в друг закон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Батко Пешо
преди 11 години
То ако финансова систена се оправя с дълбоки приказки в парламента всичко щеше да е ок.Няма ли най сетне да се разбере че трябва фалит и обезщетение на влогове до 100000евро.Останалите както е в друг закон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още