IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Кипър са готови с план Б

Предвижда се да се преструктурират банки чрез изолиране и продажба на проблемните им активи, както да се въведе и по-нисък данък върху депозитите

08:45 | 21.03.13 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гражданите на Кипър продължават да протестират срещу идеята депозитите им да бъдат обложени с данък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гражданите на Кипър продължават да протестират срещу идеята депозитите им да бъдат обложени с данък. Снимка: Ройтерс

В търсене на изход от кризата властите в Кипър са подготвили нова стратегия за спасяването на страната, която включва заем от Русия в замяна на природен газ и разпродажба на активите на най-проблемните банки, предаде АП.

Информационната агенция припомня, че страната трябва да набере 5,8 млрд. евро, с които да допринесе за спасителната програма, но налагането на данък върху депозитите се провали. Сега властите се опитват да ограничат размера на средствата, които ще изземват от вложителите в банките.

“План Б” ще може да се гласува най-рано днес, съобщават за агенцията запознати източници, близки до правителството и пожелали анонимност.

Предвижда се да бъдат преструктурирана втората най-проблемна банка в страната – Laiki, като се изолират проблемните ѝ активи и се направи опит да бъдат продадени, за да се съберат някакви пари. Същата стратегия вероятно ще бъде приложена и за най-тежко засегнатата банка в страната - Bank of Cyprus.

Властите пак предлагат данък върху депозитите, но размерът на налога е значително по-нисък от първоначално предложеното, уточняват източниците на агенцията. Те допълват, че е важно да се действа бързо, тъй като европейските власти са дали срок на правителството в Никозия да намери решение до понеделник.

За да се даде време за прокарването на пакета от мерки, както и да се избегне банкова паника, финансовите институции, които трябваше да заработят от днес, ще останат затворени до края на седмицата, съобщи говорителят на централната банка на страната Алики Стилияну. По принцип понеделникът е почивен ден в Кипър, така че банките няма да отворят врати преди вторник, отбелязва агенцията.

Финансовият министър на страната Михалис Сарис от вчера е в Москва и обеща да остане там, докато не осигури залог за подкрепа. “Ще останем тук, докато не бъде постигнато някакво споразумение”, коментира той пред журналисти.;

Политическите лидери в Кипър проведоха серия от извънредни заседания, за да се опитат да подготвят алтернативен спасителен план, който да бъде подкрепен от Русия. Москва се счита за важен съюзник на Никозия, още повече, че около една трета от депозитите в кипърските банки са на руски граждани.

Същевременно Русия остро разкритикува европейските и кипърските власти за действията им, а премиерът Дмитрий Медведев оприличи действията им на “слон в стъкларски магазин”.

Икономиката на Кипър е малка – само 0,2% от тази на еврозоната като цяло, но евентуалното излизане на страната от паричния съюз би възобновило спекулациите, че други, по-големи държави също може да се откажат от членството.

Засега Европейската централна банка поддържа банките в Кипър “живи”, но има вероятност да спре достъпа им до ликвидност, ако властите в страната не намерят някакво решение, за да се отблокира кредитът от европейските партньори на Никозия и Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Jimmy
преди 11 години
"ще си вземат Аляска за има няма 50 рубли" http://***.ikonomov.eu/pic/scstore~FuqfKl~AXKatg~RAnZIK_1_b.jpgне съм се интересувал колко е курса на рублата в момента, но може и да стигнат 50 рубли за една бутилка ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Аз започнах да си мисля, че някой ден (не много далечен), когато QE балончето на ФЕД цвъкне - ще си вземат Аляска за има няма 50 рубли. Може и някой друг щат бонус. Това го казвам, защото си мисля, че си много прав, че изчакват в черупката и после изненадващо се оказват победители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Едно не ми стана ясно - всеки понеделник ли е почивен в Кипър, или само този?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Мда, в общи линии винаги постигат тяхното, защото са добри в шаха. Спокойни и търпеливи са, носят на бой и храчки, гледаш ги, уж са вече умряли, а като се разнесе пушилката, пак са отгоре... хаха!Както казваше един пич: "Дръж противника в мъгла, той сам ще се заблуди!" хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Jimmy
преди 11 години
Кипърците заминаха...Имат две опции:- да се продадат на Газпром и да се превърнат в слуги (сервитьори и камериерки) на руската мафия и олигарси - да почват уроци по турски език и да се присъединят към Северен Кипър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Edit на пост No. 7Бас слагам, че целия политически и икономически елит на Кипър е яко оплетен в руските милиарди и конфликт с Русия не е приемлив за ръководството на страната. Това изключва автоматично вариант да се посегне брутално на руското присъствие там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Няма никакъв план "Б"! Кипърските политици трябва да изберат: или да приемат условията на ЕС, след което руснаците да ги размажат, или да се държат за руснаците с всички рискове от изпадане от ЕЗ и ЕС.Във всяка партия шах има в началото един етап, когато играчите внимателно разгръщат фигурите си и подготвят стратегията си. Там всичко е тихо и спокойно. Идва един момент, обаче, когато започва планирана размяна на фигури и там проличава кой колко добре и колко хода напред е разчел играта и на двете страни. Падат пешки, офицери,коне... Просто Кипър е пешката на D4 и пада първа... хаха! А руснаците обичат шаха и добре го играят.Бас слагам, че целия политически и икономически елит на Кипър е яко оплетен в руските милиарди и не е приемлив за ръководството на страната. Това изключва автоматично вариант да се посегне брутално на руското присъствие там.Няма да им е леко на кипърците, малко стана "Хитрата сврака - с двата крака!" хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
не са *** но и не управляват а представляват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
toto 2
преди 11 години
Наистина много *** хора управляват таз страна ,социализъм се задава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Трябва работещ модел за изход от ЕЗ и/или севера да харчи повече - всичко друго е утопия и говорене на празни приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още