IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Кризата в Кипър е негативен фактор за рейтингите в еврозоната

Перспектива пред 4-те най-големи банки във Франция остава негативна заради зависимостта им от външно финансиране

13:27 | 25.03.13 г.
Moody's: Кризата в Кипър е негативен фактор за рейтингите в еврозоната

Финансовата криза в Кипър в момента представлява негативен фактор за националните рейтинги на всички държави-членки на еврозоната, посочва в свое съобщение международната рейтингова агенция Moody`s, цитирана от Интерфакс.

„Последните решения на властите в страната увеличиха риска от отлив на депозити и капитал, повишиха цената на заеманите от банките и държавите средства и обусловиха промени в баланса на финансовите пазари в еврозоната, които ще се случат в бъдеще“, пише в съобщението.

Според анализаторите на агенцията Кипър остава застрашен от фалит и напускане на еврозоната въпреки изглеждащите преодолени проблеми с финансирането.

Намерението на кредиторите да бъдат включени в спасяването на Кипър вложителите в банките пък представлява негативен фактор за банките в цялата еврозона, убедени са те.

В друго свое съобщение от днес от Moody's отбелязват, че продължават да разглеждат перспективата пред четирите най-големи френски банки като негативна, като се позовават на тяхната запазваща се зависимост от външно финансиране извън депозитите, предаде Ройтерс.

Въпреки сериозните мерки, предприети от  BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale и BPCE за увеличаването на депозитите и свиването на кредитите, „външното финансиране в 4-те най-големи групи все още представлява 35% от общия им кешов баланс към края на 2012 г., което е в горния край на диапазона, в който се вписват техните конкуренти“, подчертават от агенцията.

В допълнение рецесионната обстановка в големи части от Европа също може да се отрази неблагоприятно върху кредитните портфейли на банките, особено като се има предвид експозицията им към Италия и Испания, която според анализаторите на Moody's се равнява на 5% от общите им активи и се запазва като „остатъчен риск за системата“.

Те обаче изтъкват, че очакват големите френски банки да се представят по-добре през настоящата година в сравнение с миналата, когато някои от тях бяха принудени да предприемат еднократни отписвания на стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още