IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's отне топ рейтинга на Великобритания

За първи път от 1978 г. насам Лондон губи рейтинга AAA

09:13 | 23.02.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's отне топ рейтинга на Великобритания

Великобритания изгуби най-високата рейтингова оценка ААА за пръв път от 1978 г. насам заради прогнозата, че „растежът на икономиката ѝ ще остане много бавен в следващите няколко години“, предаде BBC.

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's стана първата, свалила рейтинга на страната на ниво  Aa1. В обяснението на компанията се казва, че предстоят нови предизвикателства пред плановете на правителството за намаляване на дълга. Финансовият министър Джордж Озбърн също коментира, че "това е ясно напомняне за дълговите проблеми на страната ни".

"Това решение далеч няма да отслаби решимостта ни да предоставим план за икономическо възстановяване", добави той. "Ние ще представим план, който да намали дефицита с 1/4".

Политическият редактор на BBC Ник Робинсън обаче пояснява, че за Озбърн ще остане петното, че по негово време е бил понижен рейтингът.

"Лошо може да последва, ако в бюджета има ръст на заемите...  но за повечето хора, това, което ще е от значение, не са кредитните рейтинги или статистиката, а по-скъпи горива, храни и други цени и колко високи са лихвените проценти", добавя той. 

Озбърн ще бъде притискан и от тези, които искат да се намалят разходите и да се вдигнат данъците, и от онези, които настояват за повече държавни инвестиции за стимулиране на растежа.

Великобритания имаше топ ААА кредитен рейтинг от 1978 г. насам, както от Moody's, така и от S&P.

При анонсирането на решението от рейтинговата агенция предупреждават, че проблемите пред усилията да се намали дефицитът и да се ограничи трупането на държавни дългове ще продължат поне до средата на следващия парламент и едва ли ще има промяна в тенденцията преди 2016 г.

Перспективата за рейтинга на Великобритания остава "стабилна", което означава, че няма изгледи да бъде понижена в следващите 3 години. Освен това доверието към страната като получател на кредити остава изключително високо, допълват от агенцията. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Хайде на пързалката!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
tiburonblanco
преди 11 години
През последните 200г. Англия да е правила нещо различно от интриги по целия свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
ха, ха, май ние сме последната им надежда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 11 години
Българите и Румънците са виновни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още