IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново разследват Moody’s, S&P и Fitch

Прокуратурата в Ню Йорк се съмнява, че рейтинговите агенции са нарушили споразумение от 2008 г.

15:57 | 08.02.13 г.
Отново разследват Moody’s, S&P и Fitch

Прокуратурата в Ню Йорк разследва Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s и Fitch Ratings поради съмнения, че са нарушили споразумение от 2008 г. с администрацията във Вашингтон, съобщава Bloomberg.

След колапса на пазарите в началото на финансовата криза рейтинговите агенции постигнаха споразумение с прокуратурата, която искаше от тях да извършат промени в начина на работата си. Сега Ерик Шнайдерман, настоящият главен прокурор на Ню Йорк, проверява дали трите компании спазват споразумението.

По-рано тази седмица министерството на правосъдието в САЩ заведе дело срещу S&P, като обвини компанията в раздуване на рейтингите на структурирани инвестиционни инструменти, гарантирани с ипотчени облигации, малко преди спукването на балона на пазара на недвижими имоти в САЩ в началото на финансовата криза. За момента трите агенции отказват коментар.

През 2008 г., когато беше сключена сделката с нюйоркската прокуратура, рейтинговите агенции се съгласиха да променят начина, по който им се плаща за оценката на ипотечни облигации.

Те обещаха също да предоставят повече информация за механизма, по който извършват анализите си, включително дали клиенти са искали присъждане на рейтинг, а впоследствие са се отказвали от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още