IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's очаква САЩ да ѝ повдигнат обвинения за рейтинги по облигации

Предполага се, че обект на съдебния спор ще станат рейтинги по американски обезпечени дългови облигации от 2007 г., посочват от агенцията

00:56 | 05.02.13 г. 2
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s обяви, че очаква да се превърне в цел за гражданско дело, заведено от американското министерство на правосъдието заради присъдени от нея рейтинги на облигации, обезпечени с ипотеки, в периода преди последната голяма финансова криза от 2008 г., съобщи Ройтерс.

Съдебният процес срещу подразделението на McGraw-Hill Cos се очаква да се съсредоточи върху нейни рейтинги от 2007 г. за различни американски обезпечени дългови облигации (collateralized debt obligations – CDO), посочиха от агенцията.

Това би била първата федерална принудителна акция срещу рейтингова агенция заради незаконно поведение, свързано с финансовата криза.

„Едно дело на министерството на правосъдието би било напълно неоснователно от фактическа и правна гледна точка“, се подчертава в съобщение на Standard & Poor's. „Министерството на правосъдието ще сгреши в твърдението си, че рейтингите на S&P са били обосновани от търговски мотиви и не са били определени добросъвестно“, се добавя в документа.

От Ройтерс не са успели да се свържат веднага с представител на министерството за коментар.

Очаква се няколко главни прокурори на щати да се включат в делото, твърдят от американския вестник Wall Street Journal, позовавайки се на източник, запознат с развитието на нещата. Предполагаемите обвинения биха дошли след прекъсването на преговорите между министерството и агенцията, добавят от изданието, цитирайки същия източник.

Днес акциите на компанията-майка McGraw-Hill потънаха с 13,8% до 50,30 долара за брой.

Standard & Poor's заедно с основните си конкуренти от Moody's и Fitch отдавна са подложени на критики от инвеститори, политици и регулаторни органи за определяне на високи рейтинги на хиляди високорискови и обезпечени с ипотеки ценни книжа, чиято стойност бързо се срина.

Емитентите плащат на рейтинговите агенции за получаване на рейтинг, но тази стандартна практика в бранша поражда опасения за потенциален конфликт на интереси.

През януари 2011 г. Анкетната комисия за финансовата криза нарече агенциите „значителни брънки в колелото на финансовото разорение“ и „ключови съучастници във финансовия срив“.

През юли миналата година от McGraw-Hill признаха, че американското министерство на правосъдието и Комисията за ценните книжа и борсите разследват евентуални нарушения на  S&P, свързани с определянето на рейтингите на структурирани продукти, както и че тя преговаря, за да избегне съдебен процес.

Базираната в Ню Йорк компания вече бе обявила за друго разследване на Комисията за ценните книжа и борсите на рейтингите на CDO на стойност 1,6 млрд. долара, известни като Delphinus CDO 2007-1. Засега остава неясно дали тези книжа са в центъра на вниманието и на евентуалния процес.

През юли миналата година Mizuho Financial Group Inc се споразумя да плати 127,5 млн. долара, за да избегне обвиненията на Комисията за ценните книжа и борсите, че американското ѝ подразделение е получило неточен кредитен рейтинг за Delphinus.

В множеството процеси, заведени срещу нея от отделни инвеститори, S&P настоява, че рейтингите ѝ представляват мнения, защитени от първата поправка на Конституцията на САЩ.

През август федерален съдия в Манхатън отказа прекрати подобно дело, заведено от Abu Dhabi Commercial Bank, базирана в окръг Кинг на щата Вашингтон, и други инвеститори срещу S&P, Moody's и Morgan Stanley заради загуби от Cheyne, дружество за структурирани инвестиционни инструменти, фалирало през август 2007 г. Началото на процеса е насрочено за 6 май, сочат данни от съда.

В днешното си съобщение от Standard & Poor's изтъкват, че „дълбоко съжаляват“, че рейтингите им на CDO не са успели да оценят бързо влошаващата се обстановка на пазара на ипотеки, и че впоследствие са похарчили 400 млн. долара, за да помогнат за повишаването на качеството на рейтингите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да се забрани кредитирането на държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
ДА СЕ ЗАБРАНИ ЛИ ДАВАНЕТО НА КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ НА ДЪРЖАВИ?http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/da-se-zabrani-li-davaneto-na-krediten-reiting-na-dyrjavi.1026576
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още