IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Структурираните облигационни емисии се завръщат „пречистени“

За разлика от „токсичните“ CDO емисии обаче, новите сделки се очаква да бъдат консервативно структурирани и обезпечени с базови активи

15:50 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Структурираните облигационни емисии се завръщат „пречистени“

След повече от две години затишие на пазара на структурирани облигационни емисии (collateralized debt obligation, CDO) в сектора на бизнес имотите, този вид активи се очаква да се завърнат, като експерти смятат, че първата подобна сделка може да бъде реализирана още тази година.

За разлика от „токсичните“ CDO емисии, които доминираха пазара по време на годините на бума през 2006 и 2007 г. обаче, новите сделки се очаква да се характеризират със завръщане към базовите параметри – консервативно структурирани и обезпечени със статични и прости активи.

Агенциите за кредитен рейтинг вече са започнали да проучват терена за нови сделки и смятат, че първата сделка ще бъде обезпечена с „по-първични“ несекюритизирани активи, за разлика от ценните книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти (CMBS) например, пише Ройтерс.

Облигационните емисии имат потенциал да предложат значително по-голяма структурна гъвкавост от CMBS, както и по-висока доходност на инвеститорите, пише изданието.

Сделки със CDO активи в САЩ не са сключвани от 2008 г. насам.

Новите сделки се очаква да не включват мецанин кредити и други високорискови и високодоходни активи, които доведоха до множество финансови проблеми и в крайна сметка потопиха пазара на бизнес имоти в САЩ.

Вместо това те ще се доближат до по-базовите структури на този вид инвестиции, които просто обединяват и разпределят риска от статичен пул от активи, подобно на първите CDO емисии в края на 90-те години, смятат експерти.

„Имаме запитвания за CDO (емисии) от бизнес имоти по-скоро, отколкото очаквахме“, коментира Хъксли Съмървил, директор CMBS за САЩ във Fitch, добавяйки, че процесът на връщане на този сегмент е все още на много ранен етап.

Инвеститорите на пазара на облигации са „гладни“ за по-висока доходност, като пазарът на CMBS отчете значително по-бързо възстановяване, отколкото се предполагаше.

Предвид дефицита на сделки с качествени имоти на пазара обаче, инвеститорите смятат, че пазарът на CMBS се превръща отново в прекалено агресивен. Балансът се връща обратно към кредитополучатели със съмнителна кредитна история, които могат да искат все по-добри условия от нарастващия брой кредитори, които горят от желание да се завърнат в играта, пише изданието.

Предвид тези опасения на пръв поглед идеята, че инвеститорите ще се интересуват от продукти с още по-висока степен на ливъридж като CDO емисиите, изглежда немислима.

При все това някои специалисти смятат, че това може да се окаже добра инвестиция, при положение че бъде структурирана по правилния начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още