IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Структурираните инструменти, довели кризата, се завръщат

Анализатори прогнозират ренесанс на обезпечените дългови облигации (CDO), нарочени за основни виновници за финансовата криза от 2008 г.

14:00 | 01.02.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителните директори на&nbsp; Deutsche Bank Аншу Джейн и Юрген Фичен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителните директори на  Deutsche Bank Аншу Джейн и Юрген Фичен. Снимка: Ройтерс

Структурираните финансови инструменти от вида, който за последен път наблюдавахме преди финансовата криза, са на път отново да залеят пазарите през 2013 г., изтъкват анализатори, цитирани от CNBC. Зараждащият се нов кредитен бум, в съчетание с ниските лихвени проценти, ще съблазни банките и инвестиционните компании да тестват пазарите на високодоходни, но по-рискови активи.

Ренесанс на обезпечените дългови облигации (Collateralized debt obligations, CDO) – гарантирани с активи инвестиционни инструменти, придобили мрачна слава по време на финансовата криза от 2008 г. - прогнозира Брайън Рейнълдс, главен пазарен стратег на Rosenblatt Securities.

„Голямата история тази година не са рекордните продажби на корпоративни облигации – това всъщност си е голяма история сама по себе си – а възраждането на структурираното финансиране“, казва Рейнълдс.

„В края на миналата година станахме свидетели на ръст на издадените Обезпечени кредитни задължения (Collateralized loan obligations, CLO) и сега ще станем свидетели на ръст на CDO инструментите. Това са същите инструменти, които бяха използвани по време на последния кредитен бум, който се оказа един от най мащабните в историята и доведе до последната криза, допълва той.

CDO, които обикновено са обезпечени спрямо кошница от различни облигации и други активи с фиксирана доходност, бяха нарочени за основни виновници за финансовата криза от 2008 г. Инвеститорите обаче се съблазняват от високата доходност на подобен вид инструменти. Колкото по-рискови са те, толкова по-голяма е и доходността, която носят.

Миналата седмица германският Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщи, че Deutsche Bank е издала CDO на стойност 8,7 млрд. долара, цитирайки неназовани източници. Изданието изтъква, че инвеститорите, всички от които са институционални, ще получат доходност от между 8% и 14%.

„Според нас подобна висока доходност е знак, че за CDO инструментите ще има търсене. Тази тенденция обаче означава и повишен риск за финансовата система“, коментира Рейнълдс.

„Авторите на статията отбелязват, че най-голямата германска финансова институция е създала отдел за подобни сделки миналата седмица с активи за 125 млрд. долара, вариращи от обезпечени позиции до казино в Лас Вегас. Плановете на банката са до март да бъдат използвани още близо 50 млрд. долара от тези активи, така че Deutsche Bank да повиши капиталовата си адекватност“, допълва той.

Последна актуализация: 00:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
tati
преди 11 години
Зависи как напечатаните пари ще влязат в икономиката, а също и дали последната ще остане нереформирана. Ако нещата останат както досега наистина има опасност само да се увеличат сметките на първия по богатство процент хора. То всъщност проблема е точно заради сегашната организация на икономиката - пари и досега се печатаха (откакто няма златен стандарт), но поради социално неефективната икономика те се концентрираха в много малко хора.Пари във Б-я има много и за сега не е нужно да се печатат още . Но парите не се разпределят правилно между хората и от там вече страда покупателната способност и икономиката .Задържането на много пари на едно място и във ограничен брой /кръг/ хора не е здравословно за самите пари- хора и икономиката. Но лакомията по света е в големи %-ти и затова човечеството има големи проблеми. Едно от лекарствата за обуздаването на тази лакомия за пари е комунистическата идея за по балансирано разпределение на благините /пари/ по света. Но докато не си измисли и наложи нова по балансирана форма на управление на парите и държавите по света -проблема ще се се задълбочава.И затова и аз мисля, че трябва да има таван на личното богатство. Може (и трябва) да е доста висок този таван, но такъв трябва да има. В смисъл обаче на богатство измерено като пари в КЕШ. Т.е. трябва да има таван на парите, които могат да бъдат държани в кешови активи. Ако са инвестирани (но за сметка и риск на собственика им), то парите биха се върнали в икономиката и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
"Зараждащият се нов кредитен бум, в съчетание с ниските лихвени проценти, ще съблазни банките и инвестиционните компании да тестват пазарите на високодоходни, но по-рискови активи." - Що да не поемат риска, ако спечелят кешират тлъстите печалби, а ако загубят, данъкоплатците плащаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
lordrad
преди 11 години
Идеята е следната.Всеки има две възможности.Първата живееш всеки ден като за последно ядене, пиене, коли скъпи стоки, забавления макар и на кредит това води до растеж.Втората възможност да си от спестителите и да се лишаваш за сметка на кеш или имоти на които да плащаш данъците.На определен период от време вторите плащат сметката и се почва от начало същото но в по голям мащаб докато в един момент процеса няма да може да се рестартира, но това вероятно няма да го видим в близките 50г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Да де ама тях срив не ги бърка особено. Банките работят с изключително малко собствен капитал, като същевременно са прекалено голями за да бъдат оставени да фалират. Порочен кръг, който как да го прекъснеш? Ако не ги заболи лично собствениците няма прекъсване, но не виждам желание статуквото да бъде променено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Напълно прав си. Но това е един фундаментален проблем на пазарната икономика. "Ако не го направя аз - ще го направи някой друг". Ако производителите на автомобили спрат за една година да произвеждат автомобили няма да се случи нищо фатално - коли пак ще си има, а накрая на годината пазарът доста ще се е отпушил. Но кой ще е тоя първия, дето ще спре производството? Нали веднага останалите ще заемат мястото му и той повече никога няма да може да стартира. Най-смешното е, че те го знаят, както го знаеха и някои собственици на строителни фирми у нас по време на "балона". Но от това хоро пускане няма - играе се до край. Имам предвид до самия неизбежен фатален край. Кой колкото издържи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Да надуват балона и това е. Като се спука ще продаваме и пак ще правим пари :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Старата мизерия на нов глас.Не ми е ясно кога ще разберат, че без реални инвестиции и активи нищо не се постига.С генериране на печалби от подобни инструменти само се изсмуква капитал от реалната икономика.Цялата с-***, че с "счетоводни" хватки ще излязат стабилни банките са пълни глупости и само ще доведат до още по-голям срив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още