IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш президент на Moody's: Рейтинговите агенции завишават оценки срещу заплащане

Според Уилям Харингтън ръководствата на агенциите заплашват своите анализатори, за да изтръгнат от тях необходимата оценка

17:53 | 23.08.11 г. 2
<p>
	Снимка:sxc.hu</p>

Снимка:sxc.hu

Международните рейтингови агенции получават пари от банките и компаниите, които те трябва да оценяват обективно и безпристрастно, заяви бившият президент на  Moody's Investors Service Уилям Харингтън в интервю за британския вестник Guardian, цитирано от РИА „Новости“.

Според Харингттън най-големите агенции могат да оказват значително влияние върху икономиката на държави „с един замах на перото“, при това висшето ръководство често се намесва в процеса на анализ, извършван от експертите.

„Конфликтът на интереси възниква на най-различни корпоративни нива – от начинаещия анализатор до генералния директор“, посочва той.

Бившият президент твърди, че практиката на „заплахи и притесняване“ на експертите за получаването на необходимата оценка е широко разпространена в Moody's.

През 2008 г. компанията се оказа в епицентъра на скандал, свързан с прекалено завишената оценка на сложни финансови продукти, базирани на ипотечни кредити, които в по-голямата си част нямаха реална стойност. Високите рейтинги, поставяни на тези продукти - обезпечените с дълг облигации (CDO), стимулираха банките, които избягват рисковите дългови ценни книжа, да ги купуват.

Икономистът Джоузеф Стиглиц, когото британският вестник също цитира, подкрепя Харингтън, смятайки, че „рейтинговите агенции са едни от основните виновници за кризата от 2008-2009 г.“.

„Те поставяха на ценни книжа, чийто рейтинг бе на ниво F, най-високият рейтинг А. Банките нямаше да успеят да надуят балона без съучаститето на агенциите“, посочва Стиглиц.

Guardian цитира откъс от e-mail на служител от другата голяма рейтингова агенция Standard&Poor's с дата от 2006 г., който пише на свой колега: „Да се надяваме, че ще забогатеем достатъчно и няма да работим тук тогава, когато тази картонена къщичка се срути“.

Коментирайки инициативата на американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC)  за въвеждането на ново законодателство по отношение на рейтинговите агенции, Харингтън заявява, че се съмнява в ефективността на подобни мерки, които могат само да засилят натиска от ръководството на агенциите върху обикновените служители.

От Moody's все още не са коментирали изявлението на бившия си президент, който е работил там 11 години и напусна през миналата година.

По-рано стана известно, че американското министерство на правосъдието провежда разследване спрямо Standard & Poor's, която е подозирана в предубеденост при определянето на рейтингите до десетки ипотечни ценни книжа, което е могло да доведе до световната финансова криза през 2008 г.

Разследването на комисията се отнася до евентуални ситуации, в които анализаторите в агенцията са искали да посочат нисък рейтинг на определени ценни книжа, но в крайна сметка под влияние на бизнесмени са определяли по-високи рейтинги.

В САЩ подозират, че в годините на бурен ръст на американската икономика, включително и на ипотечния пазар, рейтинговите агенции са получавали огромни приходи, определяйки високи рейтинги на съмнителни ценни книжа, което необосновано е привличало допълнителен интерес към тях. Това е довело до надуване на балон на пазара на недвижими имоти в страната, откъдето тръгна рецесията в световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Ако някой иска да се излага за пари - има това право ! Но губи доверие. Няма други ограничения.Не само рейтинговите агенции, а и борсите с брокерите са за разследване, както и печатниците на пари. Пардон, не печатници на пари, а пласьори на облигации, задължаващи гражданите, които изобщо не участват в сделката, да изплащат с данъците си измислената стойност на книжата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
У нас това щеше да се нарича корупция, а оттатък - свободен пазар.Така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още