IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рейтинговите агенции отново попаднаха под прицела на пазарите

От двете страни на Атлантика се надигат все по-критични гласове срещу решенията на рейтинговите агенции

10:12 | 08.08.11 г.
Рейтинговите агенции отново попаднаха под прицела на пазарите

Откакто гръцката криза започна в края на 2009 и началото на 2010 г., европейските власти подеха неравна битка с рейтинговите агенции, които периодично и агресивно сваляха рейтингите на най-нестабилните европейски икономики, засегнати от дълговата криза.

До петък американските власти и икономистите в Страната на неограничените възможности бяха просто зрители на рейтинговия спектакъл. След като обаче Standard & Poor's (S&P) свали кредитния рейтинг на Щатите, и от двете страни на Атлантика се надигнаха критични гласове срещу рейтинговите агенции, пише The Wall Street Journal.

Обстоятелствата в Европа и САЩ обаче са твърде различни, отбелязва изданието. Най-затруднените европейски икономики – Гърция, Ирландия и Португалия, нямат свои собствени валути и монетарна политика, докато САЩ могат да прилагат нейните инструменти и да облекчат дълговото бреме. Освен това, рейтингите и на трите държави са далеч по ниски от рейтинга на САЩ – АА+ от S&P и ААА – от останалите две рейтингови агенции - Moody's Investors Service и Fitch Ratings.

Американските политици могат да научат много от европейския опит през последните две години. От една страна, понижението на рейтинги оказва натиск върху политиците да предприемат съкращаване на разходите и да променят данъчните политики, за да редуцират държавните дългове. От друга страна обаче пониженията и дори само предупрежденията за понижение водят до нестабилност на пазарите, до оскъпяване на заемните средства и правят задачата за редуциране на дълговете още по-сложна.

Пониженията на кредитните рейтинги на Гърция, Португалия и Ирландия доведе до рекордно оскъпяване на кредитния ресурс за трите страни, което наложи те да бъдат спасявани от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), а Гърция се изправя пред реалната опасност от обявяването на фалит, отбелязва изданието.

Европейските власти отдавна водят спор с рейтинговите агенции. Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише призова да се сложи край на „световния олигопол“ на трите основни рейтингови агенции, защото техните действия предизвикват резки движения на пазарите.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу отиде дори по-далеч миналия месец, като постави под въпрос обективността на рейтинговите агенции, две от които са базирани в САЩ (S&P and Moody's), а третата (Fitch) има централи в САЩ и Великобритания.

В скорошно интервю Уолф Клинц, член на Европейския парламент от Германия, който насотява за създаването на европейска агенция за кредитен рейтинг, обобщи общата визия в Европа за рейтинговите агенции: „Не мисля, че рейтинговите агенции причиниха световната финансова криза, но със сигурност я изостриха.“

Не винаги обаче рейтинговите агенции и европейските власти са били в изострени отношения. Пониженията на рейтингите на Гърция и други страни в края на 2009 г. и началото на 2010 г. пришпори европейските правителства да побързат с действията за понижаване на дефицитите и икономическите реформи, след като години наред някои страни игнорираха призивите на ЕЦБ да приведат държавните си финанси в ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още