IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството в Никозия защити сделката за спасяването на Острова

Цената за спасителния пакет е разпределена справедливо, коментира германският канцлер Ангела Меркел

20:22 | 25.03.13 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството в Никозия защити сделката в размер на 10 млрд. евро за спасяването на кипърските банки в светлината на надвисналата над Острова рецесия, съобщава BBC.

Споразумението защитава малките вложители, но ще принуди притежателите на депозити над 100 хил. евро, много от които руснаци, да понесат сериозни загуби.

В същото време Laiki Bank – втората по големина кипърска банка – ще бъде закрита.

Финансовият министър на Кипър Майкъл Сарис заяви, че страната е избегнала „катастрофално напускане на еврозоната“.

Президентът Никос Анастасиадес, който договори сделката с „тройката“ институционални кредитори - Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) - се очаква да направи официално обръщение към нацията по-късно тази вечер.

Laiki Bank и Bank of Cyprus, двете водещи кипърски банки, ще останат затворени до четвъртък. Останалите банки в страната ще бъдат отворени още утре, след като бяха затворени повече от седмица, съобщи Централната банка в Никозия.

Германският канцлер Ангела Меркел, която наложи условията по сделката, заяви, че цената за спасителния пакет е разпределена справедливо.

„Не искаме данъкоплатците да спасяват банките, банките трябва да се спасяват сами“, допълва тя. „Това се случва в Кипър сега“.

По-рано днес датският финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви, че спасителната програма за Кипър, която беше договорена в понеделник сутринта, представлява модел за разрешаване на бъдещи банкови кризи в еврозоната.

„Ако банките не могат да си помогнат сами, тогава ще поискаме от акционерите и облигационерите да помогнат за рекапитализирането им. В краен случай, ако това е необходимо, ще се обърнем и към собствениците на незастраховани депозити“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
Не искаме данъкоплатците да спасяват банките, банките трябва да се спасяват сами Ангела Меркел . Респект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
benassi
преди 11 години
Колко символично, 25 март е датата на освобождение на Гърция от турско робство, затова ли им бяха задали dead line 23.59 на 24.03 ?? Ми да си знаят новите господари (както и Гърция) от сега нататък.А пък пак си мисля, че след преизбирането на Меркел- септември, ще им стане пак трудно на Гърция и Кипър, фалити ще гърмят, еврото ще падне ( добре дошло за Made in Germany стоки, например само на VW печалбата му е 12 млрд за 2012 )Аха, това станало модел за решаване на бъдещи банкови кризи, ами хайде да видим кой ще държи на сметка в Европа повече от 100000 евро (естествено изключвам Ман, Channel Islands, Люксембург, Лихтенщайн, Швейцария)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Вече лицето за даване на кинти в Кипър не са банките а ЕЦБ чрез банките! Така че и всички да си дръпнат депозитите в пълен размер, ЕЦБ ще покрие ликвидността... !!! Това е споразумението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
hemilio
преди 11 години
На Меркел не и пука за Кипър-говори така от куртоазия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
smart-ass
преди 11 години
Нещо повече, дори да ги резнат с 20-40% големите вложители - те могат координирано (панически) да дръпнат оставащите депозити към... Черна Гора да речем (братска славянска офшорка). И в Кипър да настъпи още по-катастрофална банкова паника - все пак нали финансовия сектор на това островче е в пъти колкото БВП и тогава кипърската икономика да потъне като митичната Атлантида. А Меркел да си каже - ей тази кражба на някакви си 5 - 7 млрд евро ни излезе ужасно солено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
smart-ass
преди 11 години
"Цената за спасителния пакет е разпределена справедливо, коментира германският канцлер Ангела Меркел"... като ви друсне Газпром едно увеличение на цената на газа и "дяда Ивана" ще си прибере обратно паричките към предварително създаден фонд за гарантиране на руските вложения зад граница. Като сложи едни бюракратични спънки за износа и изисквания за още документация за внос в Русия на някои стоки, като ви намери нещо в съдържанието неизрично позволено в руската вносна листа. И тогаз ще видите дали в крайна сметка немския потребител и бизнес и бедна Източна Европа няма пак да платят сметката на южняка. Колко са 5 -7 милиарда евра за Москва да обезщети постриганите вложители?! Въпросът е наистина ли ЕС лидерите са толкова прости, че не слагат на кантар евентуалните щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още