IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението за Кипър е провал за Русия

Отношенията между двете страни могат да издържат шок като този, твърди кипърският министър на финансите Михалис Сарис

12:04 | 25.03.13 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Михалис Сарис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Михалис Сарис. Снимка: Ройтерс

Отношенията между Кипър и Русия няма да пострадат вследствие на споразумението за спасителна помощ, което сключихме с европейските партньори, заяви кипърският министър на финансите Михалис Сарис, цитиран от CNBC.

Агенцията обаче припомня, че преди всичко руските вложители ще бъдат тежко засегнати от еднократния данък върху депозитите на стойност над 100 000 евро, процентът по който все още не е уточнен.

„Мисля, че руснаците бяха обяснимо разочаровани от този обрат на събитията. С тях ни свързва продължителна, успешна и щастлива историческа връзка и това идва отчасти като шок въпреки факта, че за много от тези неща се спекулираше“, каза Сарис.

Споразумението между Кипър и международните му кредитори в лицето на Европейския съюз и Международния валутен фонд включва създаването на „добра банка“ и „лоша банка“, както и данък върху негарантираните депозити в размер над 100 000 евро във втората по пазарна капитализация кипърска кредитна институция -  Popular Bank of Cyprus. Тя ще бъде закрита, като всички депозити под 100 000 евро ще бъдат защитени и прехвърлени в Bank of Cyprus – банката с най-голяма пазарна капитализация в страната.

Смята се, че около 40% от депозитите в кипърските банки принадлежат на руски компании и физически лица, като от международната рейтингова агенция Moody's изчисляват размера им на около 32 млрд. долара.

Според Сарис за някои руснаци „се твърди, че може би ще потърсят друго място“, където да вложат парите си след „разочарованието“ от сделката. Но предвид факта, че около 40 000 руснаци живеят на практика постоянно в Кипър, той много държеше да подчертае, че отношенията между двете държави са добри.

„Грешка е да се мисли, че това е някаква много особена класа богаташи. Руснаците имат свои адвокати, счетоводители или техни семейства и приятели в Кипър, така че нашите отношения могат да издържат шок като този“, твърди той.

След като парламентът на средиземноморската държава първоначално отхвърли предложението на съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) за еднократен данък върху депозитите, Сарис замина за руската столица Москва с надеждата, че Русия може да предложи на страната му финансова помощ. След двудневни преговори обаче той се завърна в Никозия с празни ръце.

„Да се сравняват офертите не е лесно. Те имат различни измерения и характеристики, обстоятелствата се променят“, посочи кипърският министър на финансите. „Мисля, че това е добра сделка, тя подхваща проблемите из основи и решително“, добави той, визирайки сключеното споразумение с международните кредитори.

Според дилъра в Global Reach Partners Тори Колендър обаче руснаците ще се изтеглят масово от Кипър.

„Не съм сигурна колко дълго тези адвокати и счетоводители, които спомена Сарис, възнамеряват да останат в Кипър, ако на всеки 5 секунди някой им конфискува вложенията“, каза Колендър. „Поради тази причина споразумението може да доведе до масово изтегляне на руски авоари от Кипър“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Кое е глупости? - ами точно затова чака Путин...а за бедните - от тях няма какво да се вземе, а и тук положението е естествено такова, няма нужда някой да ни споразумява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
benassi
преди 11 години
Глупости, офшорка се отваря за 1 ден и то извън Европа ако искаш.Ама пак няма да върнат парите в Русия, защото Путин само това чакаТо и БГ има поне 10000 живеещи руснаци, ама едва ли имат над 100000е в БГ банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
iivanoff
преди 11 години
Кипър е колония на ЕС. Подчинява се на ЕС, ЕК, ЕП, ЕЦБ -> От там е спасителната помощ !Следователно, това не е споразумение м/у Русия и Кипър, а м/у Русия и ЕС -> ЕС ще спасява Кипър!Какво става:"Сарис замина за руската столица Москва с надеждата, че Русия може да предложи на страната му финансова помощ. След двудневни преговори обаче той се завърна в Никозия с празни ръце."Ами Да, защото вече има друго споразумение!Следствието е =>>Поради тази причина споразумението може да доведе до масово изтегляне на руски авоари от КипърДА... и въпроса е къде ще отидат тези пари... те вече няма да пречат на ЕС да "оправи" Кипър... вече няма кой да им плаща за красотата или слънцето без да се рабити... и то забележете - > и красотата и слънцето си остават!Отговора е -> обратно в Русия! - защо? -> друг път ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Хаха...! "Провал за Русия"... как се радват някои душички...! :lol:Ами ако точно тези руснаци и фирми, които си държат парите в Кипър, са онези, които хранят опозицията срещу правителството и късат нервите на Путин...? А...? хаха!Фундаментален принцип - нищо не е така, както изглежда! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
pecan
преди 11 години
слава богу че не всички мислят така.има много хора в България с депозити над 100 хил евро.за тези депозити те са платили данъци на тази държава за разлика от руските капитали в Кипър .добре е да се създадат условия за бизнес и за влагане в икономиката на тези средства.честния труд не е само с мотиката на полето и с мистрията на строежа.дано в България не се стига до такива неща които се случват в момента в Кипър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
mos70
преди 11 години
цитат:"Ще гласувам за таз партия, дето ще приложи същия прийом и у нас :D-30% на всички депозити на 100к + да се проверяват дали са на едно и също лице и да се окрупняват и налагат с данък. Това е съвременната демокрация! :)))"...........Подкрепям! винаги съм твърдял, че няма "нормален" човек, който да има над 100 хилки на влог, и в същото време- да му е чиста съвестта! От работа, при това на "заплата" никога не могат да се спестят...никога, не и в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
0pk
преди 11 години
Ще гласувам за таз партия, дето ще приложи същия прийом и у нас :D-30% на всички депозити на 100к + да се проверяват дали са на едно и също лице и да се окрупняват и налагат с данък. Това е съвременната демокрация! :)))А колкото до отношенията между Кипър и Русия, ами ще издържат де ще идат. Сигурно половината остров вече е руски тъй или иначе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
mos70
преди 11 години
Цитат:"Споразумението за Кипър е провал за Русия"....................Това е на пръв поглед....само, че баба Меркел забравя кой държи "синьото кранче"! През носа ще им излязат тия 30% на брюкселските мафиози!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
dakl
преди 11 години
Просто Кипър след няколко десетилетия благоденствие го върнаха на нашето , българско, ниво, като му препоръчаха от тук нататък да забрави лесните печалби и да ги остави на батковците от ЕС , а да се заеме с отглеждане на маслинови дръвчета и развитието на туризъм, т.е. протитуция и сервитьорство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Силно се съмнявам, че руснаците не са калкулирали това развитие на нещата, когато изпратиха Сраис по живо по здраво от Москва с празна торбичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още