IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипърските банки отварят врати по обяд

Moody's драстично намали кипърския валутен рейтинг, защото не вярва страната да остане в еврозоната

09:08 | 28.03.13 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипърските банки отварят врати по обяд

След 12-дневно прекъсване банките в Кипър ще отворят врати в четвъртък, но ще работят само за няколко часа – между 12 и 18 часа и то при строги ограничения за дейността си, съобщиха финансовото министерство и централната банка.

Новите мерки ще действат 4 дни, но може да бъдат продължени след това, поясни Янос Деметриу, ръководител на одита в централната банка. В публикуваното късно в сряда решение обаче не е посочен никакъв срок, а само се казва, че "ограничителните мерки ще бъдат премахнати постепенно според оценката на ситуацията". 

Въпреки отварянето на банките гражданите на Кипър, които се снабдяваха с пари в брой само от банкоматите и не можеха да правят платежни нареждания и преводи, ще се радват на съвсем леко облекчение на лимитите за теглене на пари. С решение на властите от банкоматите вече ще може да се теглят до 300 евро на ден (в последните дни тази сума бе свита до едва 100 евро). В рамките на страната банковите карти ще може да се използват без ограничения. Но ако някой иска да плаща с карта, докато е в чужбина, не може да надхвърля 5000 евро на месец. При пътуване в чужбина ще може да се изнасят не повече от 1000 евро в брой при всяко излизане. Много от тези подробности са се уточнявали до последния момент. 

Кипърската централна банка е била снабдена с 5 млрд. евро в брой, предава Ройтерс, като се позовава на вестникарски материали. Парите са били превозени с конвой от летището в Ларнака до Централната банка в Никозия, пише Kathimerini. След това предоставените от ЕЦБ пари ще бъдат разпределени по банковите клонове. 

Преди отварянето на банките силите за сигурност са в готовност да предотвратят грабежи, заяви говорител на полицията на Кипър. "Взели сме всички необходими мерки, за да гарантираме, че хората са защитени“. Говорители на местните кооперативни банки призоваха хората да си почиват: "Аз казвам на хората: .. Не изпадайте в паника, не се паникьосвайте, всеки ще получи това, което си е негово и му принадлежат".

Междувременно поради риск от излизане на Кипър от еврозоната рейтинговата агенция Moody's понижи рязко рейтинга на валутата на страната. Така нареченият рейтинг Country Ceiling е намален от топ рейтинга "ААА" на "Caa2", поясни агенцията късно  в сряда вечерта. Обикновено всички страни от еврозоната имат валутен рейтинг "ААА". "Caa2" обаче е една от най-слабите степени от Moody's. Класическият рейтинг на страната, който се отнася до кредитоспособността ѝ, не е засегнат от тази стъпка и продължава да е "Caa3" с негативна перспектива.

Рискът от излизане на Кипър от паричния съюз е висок, оправдава Moody's стъпката си. Последиците от преструктурирането на двете големи банки и предприетият контрол над капитала може да увеличи риска от напускане на зоната. В случай на излизане на страната от еврозоната и въвеждането на нова парична единица всички кипърски ценни книжа ще загубят стойността си. Това се очаква от своя страна да доведе до по-нататъшни сътресения в банковия сектор и реалната икономика.

Самият кипърски външен министър Йоанис Касулидис признава в интервю за германския Frankfurter Allgemeine Zeitung, че страната през изминалата седмица е била на път да реши да се откаже от еврото: "Това бе една възможност, която ние временно трябваше да вземем под сериозно внимание". Така за първи път министър на страна, член на еврозоната, признава, че правителството му е обмисляло оттегляне от общата валута. 

Ето какво предвижда и официалният списък с мерки:

 

Централната банка на Кипър разпространи в полунощ местно време подробностите за новия режим на работа на финансовите институции в страната:

1. Максималната сума в брой не бива да надхвърля 300 евро на ден в каквато и да било валута за един човек, теглени от която и да било институция като пари от банкомат или от банково гише, независимо от броя сметки, от които се тегли.

2. Остатъкът до тази максимална дневна сума, който не е теглен в конкретен ден, може да се изтегли по-късно.

3. Забранява се осребряването на чекове.

4. Ограничават се всички безналични плащания или парични трансфери извън Кипър или към каквато и да било финансова институция освен:

      А. Разплащания за нормална бизнес дейност, но при представяне на съответните документи:

            - плащания до 5000 евро на ден на сметка не подлежат на ограничения

            - плащания от 5001 до 200 000 евро на ден подлежат на одобрение от специална комисия; молбите за тях се предават от банките всеки ден; решението дали може да се извърши плащането ще се взима в рамките на 24 часа според разполагаемата ликвидност на съответната институция

            - плащания над 200 001 евро ще са възможни единствено след предварително одобрение от комисията и по молба на съответната институция.

      В. Изплащане на заплати на държавни служители при предоставянето на съответния документ.

      С. Преводи зад граница до 5000 евро за едно тримесечие за учащи се и най-близки роднини с кипърско гражданство ще се позволяват единствено при предоставяне на документи, потвърждаващи това състояние на получателя. Извън това може да се превеждат такси за обучение, които се изпращат директно на учебното заведение, но и тук трябва да се предоставят съответни документи.

      D. Плащания или парични преводи чрез дебитни, кредитни или предплатени карти на не повече от 5000 евро на месец на човек от институция.

5. Забранява се ползването на срочни депозити преди изтичането им освен в случаи на използване на парите за изплащане на задължения към същата институция, където е направен депозитът.

6. Ако при такава операция със срочен депозит се ползва сума над 5000 евро или над 10% от депозита, срокът за влога автоматично се удължава с още един месец.

7. Ограничава се възможността за превръщането на депозити в разплащателни сметки.

8. При излизане в чужбина се разрешава изнасянето на не повече от 1000 евро в брой или еквивалента на тази сума в друга валута на човек на пътуване.

9. Финансови транзакции, плащания или трансфери, които не са приключени преди публикуването на решението на централната банка от 27 март, се спират и за тях трябва отново да се подаде молба за изпълнение.

10. Забранява се на кредитните институции да извършват кешови плащания или парични трансфери с цел заобикаляне на рестриктивните мерки.

11. Ограниченията важат за всички сметки, плащания и трансфери, независимо от валутата.

12. От рестрикциите са изключени:

      - всички преводи към Кипър

      - теглене от сметка, която е в чужбина, или чрез кредитна/дебитна/предплатена карта, издадена от чуждестранна институция

      - осребряването на чекове по сметки, които са в институции, разположени в чужбина

      - теглене на пари в брой от сметка на кредитна институция в централната банка на Кипър

      - държавата

      - Централната банка на Кипър

      - дипломатическите мисии в страната

      - плащания, одобрени от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Гаранцията за растеж на златото са банките .Централните печатат като луди ,само погледни последните пет години балансовото им число.От нетни продавачи станаха купувачи на злато.Самия факт че за връщане на златото на Германия и то само няколко стотин тона ще отнеме седем години на ФЕД ,което показва че го нямат в наличност ! Желязна банка няма и не може да има без златно покритие между 50 и 75 процента на финансовите активи .Не мога да се сетя за такава ...За нашата гарант е еврото ,а какво ще стане като се срине то или напечатат пак някой трилион ...пак дигнаха тока,хляба,бензина ,мамка им ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 0
lordrad
преди 11 години
След Кипър, къде ще се реже прогнози:1.Гърция, 2.Португалия, 3.Люксембург, 4.Италия, 5.Испания, 6.Франция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 години
Аз не се сещам някой да е успял да овладее банкова криза от тоя род ама ще видим - Кипър може да е първата страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
След събитията в Кипър, подобно развитие се очертава и в други държави. елитът явно си мисли, че парите ни им принадлежат и могат да ни ги вземат, когато си поискат. Всеки с интелект на 6 годишен или по-висок трябва да направи 2 неща ако има спестявания: 1. Да ги изтегли от системата и 2. Да си купи злато/сребро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
За нашата страна за последните двеста години банкови кризи имаме по една на поколение , т.е. на 35 г. на око. За Гърция кризите са само за последното столетие поне шест. Аржентина -всеки 10-15 години.Който изучава народопсихология знае колко поговорки и мъдрости имаме за труда, знанието и парите :) Опита на нашето поколение е доста горчив ! , но е много ценен.Не го хвърляйте на вятъра .Медиите ,пропагандата и масовите психози по балони не трябва да ни мътят главите! За Хахото - златото най трудно се контролира от държавата защото е анонимно .В щатите някой хора си отвориха касетките след 25 години когато падна забраната и откриха ,че са милионери :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
Melani2
преди 11 години
Това с банките само веднъж ни се е случвало и не искам да со спомням как висяхме от 4 сутринта пред БНБ -то/1990 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
Melani2
преди 11 години
Това с банките само веднъж ни се е случвало и не искам да со спомням как висяхме от 4 сутринта пред БНБ -то/1990 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 8
Hahoto
преди 11 години
Абе и тия със златото не трябва да се радват много има прецеденти и с него дори във великата демокрация - САЩ. През 1933 г. президентът Рузвелт нарежда всички американци да предадат собственото си злато и златни монети на Федералния резерв. Законът за невърнатото злато на банките е предвиждал 10 хиляди долара глоба и десет години затвор.Така че всичко е дoста имагинерно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 3
0pk
преди 11 години
Бъдещето е в селото, а? Имаш крава - пиеш мляко! :)И на мен натам ми замирисва работата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Хорицата обърнали някоа хартийка в злато и сребро , вместо депозит или влог , виждат как купчинката свети все по-ярко в последно време ... Рискът на контрагента да си го сърба контрагента ! Другото е бартерни стоки - олио , цигари , уиски ,айде и водка може ,захар ,патрони! , консерви .... Трети вариант - Чили , Сингапур , Тайланд ,Острови Кук :)))) Четвърти вариант -гробар по време на чума :)))) Пети вариант - седем години в Тибет , е и в Рила може , но с нивичка ,крава, кокошки , лозе ,двуцевка ,солар , кладенец ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още