IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Еврозоната надценява способността си да ограничи заразата

Орязването на депозитите може да доведе до опасен прецедент и да изложи банките на риск от паника

12:14 | 27.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Moody's: Еврозоната надценява способността си да ограничи заразата

Необичайният спасителен финансов план за Кипър оказва допълнителен натиск върху някои страни от еврозоната, заплашени от понижаване на рейтингите им и показва също така, че ръководителите от ЕС са надценили способностите си за ограничаване на кризата, предупреди международната рейтигова агенция Moody's, цитирана от Ройтерс.

Кипър и ЕС се споразумяха в понеделник за спасителен план на стойност 10 милиарда евро, но условията на постигнатото споразумение нарушават отдавнашни табута, тъй като притежателите на депозити над 100 000 евро в кипърски банки най-вероятно ще трябва да платят еднократен данък до 40 процента.

Пазарни анализатори се опасяват, че може да бъде установен опасен прецедент за бъдещите спасителни планове, а регионът може да стане по-податлив на масови тегления на средства от банките, ако вложителите в други затруднени финансови страни решат, че
парите им вече не са достатъчно добре гарантирани.

Европейските лидери изглеждат много убедени, че условията на пазара са достатъчно благоприятни и че имат инструментите, с които да избегнат заразяването на други периферни икономики и на техните банкови системи, посочи Барт Остервелд, управляващ директор на отдела за суверенен риск към Moody's.

На мнение сме, че тази увереност не е уместна, допълни той.

Макар Испания и Италия да се оказаха устойчиви на сътресенията в Кипър, анализаторите се опасяват, че това е увеличило риска от заразяване, в случай че инвеститорите решат, че същото може да се случи, ако тези страни потърсят финансова помощ.

Европейската централна банка се опита да отхвърли предположенията, че тактиката, използвана в Кипър, може да се превърне в модел за спешно финансово спасяване на страни в еврозоната.

Коментарите на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, че приетият план за Кипър може да бъде модел за бъдещо решаване на банкови кризи в еврозоната, затрудниха успокояването на пазарите, допълва Ройтерс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още