IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър "изяжда" времето на испанските банки

През последните месеци пазарите забравиха за нестабилността в испанската банкова система

14:46 | 06.04.13 г. 7
<p>
	<em>Фондовата борса на Мадрид. Снимка: ЕК</em></p>

Фондовата борса на Мадрид. Снимка: ЕК

През последната година случващото се в испанската банкова система беше изтикано далеч назад в съзнанието на инвеститорите.

Първо Италия, а след това и Кипър изместиха фокуса на пазарите от Мадрид. Кипърската криза обаче отново връща на дневен ред колко колко крехка може да се окаже испанската икономика и "изяжда" времето за реакция на банковия сектор.

Плановете за спасение на Кипър разтърсиха цялата еврозона, напрежението пък отново оскъпи заемите.

„Това може да има сериозни последици за Испания”, коментира анализаторът на USB Стефан Дио пред CNBC и добавя, че испанските банки трудно ще успеят да рефинансират дълговете, след като инвеститорите поставят висока цена на риска.

Кредитирането за бизнеса ще бъде засегнато, предупреждава още експертът. Заплаха са и плановете на правителството да свие разходите. „Необходимо е Европейската централна банка да анализира ситуацията”, препоръчва Дио.

„Когато правите фискални преизчисления и в същото време имате кредитен срив, икономиката ще бъде засегната много тежко, а ефектът от фискалните ограничения няма да бъде толкова голям”, допълва още анализаторът.

В четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги вече обяви, че банката няма да компенсира липсата на капитал в европейската банкова система. Това веднага доведе до срив на акциите на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
В това има много смисъл но :1. при условие че няма къде да се инвестира капиталите ще напуснат ЕЗ2. парите ще напуснат тези които се нуждаят и ще отидат при тези които вече нямат нужда от тях В заключение ще се задълбочат диспропорциите между юга и севера.Ще се катализира преструктурирането на цялата банкова система в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Ricco
преди 11 години
На Европа активи на депозит в банки не й трябват. ...Всъщност - не само на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
pif.sergey
преди 11 години
Стига бе! """Банката няма да компенсира липсата на капитал в европейската банкова система.""" Европа , Банкова, ..... пък чак и система......След Кипър не очаквайте финансови потоци да се насочват към Европа независимо колко пари печата ба'т Марио. При тази пезпинципна политика по скоро ще бягат, ама панически и Руснаци и Араби и..... с две думи тези които имат активи а не печатат такива като ФЕД и ба'т Марио.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
"""Банката няма да компенсира липсата на капитал в европейската банкова система.""" Много интересно!Май ще излезе истината по-скоро, отколкото се очакваше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още