IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's запази негативната перспектива по рейтинга на испанския банков сектор

Банките действат в условия на рецесия, а кризата в сектора на имотите и високото ниво на безработицата водят до ръст на лошите кредити, изтъкват от агенцията

13:52 | 05.04.13 г.
Moody's запази негативната перспектива по рейтинга на испанския банков сектор

Перспективата по рейтинга на испанския банков сектор остава негативна, тъй като кредитните институции в страната продължават да действат в условия на рецесия в икономиката, посочва се в обзор на международната рейтингова агенция Moody`s, цитиран от Интерфакс.

Експертите, че испанските банки са обременени с високи нива на лошите кредити и ситуацията може да се влоши за всички класове активи, което ще окаже допълнителен натиск върху показателите за доходността и капитала. От Moody's смятат, че испанските банки ще изпитват допълнителни затруднения във връзка с продължаващата криза в сектора на недвижимите имоти и високото ниво на безработицата, което ще доведе до нарастване на размера на лошите кредити.

Негативната перспектива по рейтинга на банковия сектор в страната взема под внимание и фактори като запазващия се ограничен достъп до пазарите, нарасналата зависимост от финансирането на Европейската централна банка и експозицията към кредитни рискове, свързани със задлъжнялостта на испанското правителство.

„Приходите на испанските банки през 2013 г. ще бъдат незначителни“, преценяват от агенцията.

„Подобряването на показателите за банковия капитал, обусловено по-конкретно от мерките за тяхното рекапитализиране, няма да успее да компенсира напълно факторите, предизвикващи натиск върху рейтинга, особено ако икономиката не започне да показва значително подобрение през 2013 г.“, изтъкват експертите на Moody's.

„Извършената рекапитализация на банките не компенсира в пълна степен липсата на икономически растеж и възникващият в тази връзка натиск върху банковата система“, добавят от агенцията, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Оттам прогнозират свиване на брутния вътрешен продукт на Испания през настоящата година с 1,4%. 

Същевременно от Moody's отбелязват стабилността на пазара на услуги за миноритарни клиенти, което потвърждава доверието в банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още