IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще обезщетява дребните инвеститори в банките с ... банкови акции

Стабилните банки ще направят извънредна вноска от 2 млрд. евро във фонда за гарантиране на депозитите, които ще се ползват за компенсации

13:09 | 25.03.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Испания ще обезщетява дребните инвеститори в банките с ... банкови акции

Испания ще поиска стабилните банки да направят извънредна вноска в размер на общо около 2 млрд. евро във фонда за гарантиране на депозитите, за да компенсира около 300 хил. инвеститори в рисков банков дълг, които са изгубили спестяванията си заради кризата, която обхвана страната, предаде Ройтерс.

Преди пет години, когато испанската икономика навлезе в кризата, банките продадоха високорискови хибридни дългови инструменти за около 8 млрд. евро, предимно на свои клиенти. Много от тях обаче се оказа, че са си мислели, че правят нискорискова инвестиция. Последва и лавина от съдебни дела срещу банките с обвинения, че служителите им нарочно са подвели вложителите, за да осигурят средства за оцеляването на финансовите институции.

„Фондът за гарантиране на депозитите ще поиска от всички финансови институции да направят извънреден принос от 3 евро на всеки 1 000 евро депозити, което означава, че ще трябва да внесат около 2 млрд. евро“, съобщи министърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос.

Той допълни, че по-малките и по-нестабилните банки ще бъдат освободени от тази отговорност.

От думите му стана ясно обаче, че притежателите на привилегировани акции на финансовите институции няма да получат пари, а пак ще им бъдат дадени акции в замяна. Налага се намеса на фонда за гарантиране на депозитите, тъй като акциите на няколко банки, сред които NCG Banco и CatalunyaBanc, в които влезе и държавата, вече не се търгуват.

Инвеститорите освен това ще имат възможност да подават жалби и да търсят обезщетение в пълен размер, ако могат да докажат, че тяхната банка не ги е информирала правилно за рисковете.

Финансовият сектор в Испания се срина през 2008 г. след срива на пазара на недвижими имоти. наложи се държавата да поеме общо 7 банки, като в момента продължава да контролира 5 от тях. Миналата година европейските партньори на страната отпуснаха спасителна помощ за стабилизирането на банковата система.

Испания се опитва да намери начини да компенсира инвеститорите в привилегировани акции за техните загуби след спасяването на банките през миналата година, въпреки че Брюксел поиска инвеститорите в банките да си поемат загубите в замяна на помощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Някой да е изненадан още? Всеки инвестирал по някакъв начин в банка, дори чрез депозит, ще плаща - холандския финансов министър го каза. Така че всички сме информирани за риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Днеска Bankia се срива с над 50% на борсата в Мадрид. Вложителите в банките ще бъдат обезщетени с безплатна ... ...тоалетна хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
studioaa
преди 11 години
Значи така, обезщетяват те, че са ти продали накечествен продукт с... бонус още некачествен продукт. Да им имам железната логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Хи хи, става весело с банките по Европата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още