IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лошата" банка на Испания ускорява продажбите на активи

Планира се за 5 години да бъдат продадени половината от всички имоти, които институцията притежава

16:03 | 22.03.13 г.
"Лошата" банка на Испания ускорява продажбите на активи

"Лошата” банка на Испания обяви амбициозен нов план да ликвидира портфейла си от 50 млрд. евро, като в рамките на следващите 5 години продаде близо 42 500 апартамента, или половината от всички имоти, които притежава, съобщава Financial Times.

Петгодишната програма е част от новия бизнес план на институцията, който бе договорен късно в сряда. Планът съдържа и ревизирана прогноза за печалбата, според която очакваната годишна възвръщаемост за инвеститорите в банката ще намалее от 15 до 13-14%.

Според първоначалните планове “лошата” банка ще работи в продължение на 15 години, след което ще бъде закрита. Освен това ще бъдат затегнати и вътрешните правила с цел предотвратяване на конфликтите на интереси.

Решението бе обявено след поредицата от критики, че някои от най-големите акционери в институцията са големите испански банки, като например Banco Santander и La Caixa, които притежават и управляват портфейли от имоти и се очаква да наддават за някои от активите и договорите за управление, предлагани от “лошата” банка.

Институцията бе учредена в края на миналата година като ключов елемент от кампанията на правителството в Мадрид да прочисти банковия сектор след срива на имотния сектор и спасителната финансова помощ от Европейския съюз за някои ключови местни кредитори, отпусната през миналата година.

Национализирани банки като Bankia, Banco de Valencia и Caixacatalunya вече прехвърлиха повечето си проблемни имотни активи и заеми към “лошата” банка, която в момента управлява портфейл от 200 хил. актива на обща стойност 50,45 млрд. евро. Сред тези активи са 76 хил. празни жилища, 6 300 жилища, отдавани под наем, 14 900 парцела и 84 300 кредита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още