IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват се още загуби за банките в Испания заради проблемни имоти

Финансовите институции се конкурират с "лошата банка" за купувачи, което притиска допълнително цените на активите

16:23 | 20.02.13 г. 1
Очакват се още загуби за банките в Испания заради проблемни имоти

Банките в Испания могат да понесат по-големи от очакваните загуби през  тази година заради имоти, принудително иззети от кредитори, пише Ройтерс. Причината е, че те се конкурират за купувачи с т. нар. "лоша банка”, създадена с цел да прочисти по-слабите банки от проблемните активи.

След имотния срив през 2008 г. местните финансови институции се оказаха собственици на стотици хиляди жилища, полузавършени бизнес и жилищни комплекси, строежи и парцели.

Загубите, свързани с имотния бранш, в крайна сметка принудиха правителството да поиска от Европа спасителен заем от 40 млрд. евро за банковия сектор.

Миналата година банките намалиха размера на имотите под възбрана в балансите си с около 40-50%, след като правителството ги накара да направят провизии за загуби и да отразят по-ниските пазарни цени. Това помогна на финансовите институции да започнат да продават жилища с отстъпки, основно на частни лица, но на фона на дълбоката рецесия и високата безработица в страната търсенето остава слабо, въпреки рекордно ниските цени.

Сега обаче банките ще трябва да се конкурират за купувачи с “лошата банка”, която бе създадена, за да управлява активи на стойност до 60 млрд. евро, бивша собственост на спасените кредитори. Банката предложи за продажба първия си лот от 13 хил. имота в края на януари.

Тъй като “лошата банка” придобива активи от спасените банки с отстъпки, по-големи от наложените от правителството, има опасения, че продажбите ще свалят още повече цените и ще задръстят пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Писна ми от това. Сега ще искат още пари за спасяване. Аз за такъв Съюз не съм се записвал. Искам новото правителство, каквото и да е то да постави сериозни въпроси към ЕК, да облекчат жестоките изисквания и глоби, ИЛИ веднага да ни приемат в ЕЗ и да ни преведат поне 10 млрд евтин заем. Иначе ми писна от солидарност. Тоя съюз стана като махленска сбирка!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още