IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият бизнес вещае големи проблеми за Италия и Испания

Фалитите на малките и средни предприятия в двете страни нарастват с притеснителна скорост

16:02 | 28.03.13 г.
<p>
	Възрастен испанец минава край затворен магазин в столицата Мадрид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Възрастен испанец минава край затворен магазин в столицата Мадрид. Снимка: Ройтерс

Малките компании в Италия и Испания, мъчещи се да изплатят заемите си, навеждат към по-сериозни проблеми, очертаващи се на хоризонта за еврозоната, след като се слегне прахът около постигнатото в последния момент споразумение за спасителната помощ за Кипър, съобщава Ройтерс.

Фалитите на малките и средни предприятия, които без съмнение са най-големите работодатели в Испания и Италия, нарастват с притеснителна скорост, предвещават проблеми за банките в двете страни.

"Можете да сте сигурни, че ако лошите кредити за тези компании нарастват, ще се стигне до повече лоши кредити, отпуснати на домакинствата, а сметките по кредитните карти няма да бъдат плащани“, заяви Хавиер Сантома, професор по финанси в испанската бизнес школа IESE.

Способността на Италия и Испания, чиито икономики осигуряват общо 28% от брутния вътрешен продукт на еврозоната в сравнение с 0,2% от Кипър, да се измъкнат от кризата и да избегнат цялостна финансова спасителна помощ зависи от състоянието на техните банки, тъй като една слаба банка по-скоро задържа капитала, отколкото отпуска кредити, които да продължат да движат икономиката напред.

Печалбите на трите най-големи испански кредитни институции според пазарната им капитализация -  Santander, BBVA и Caixabank са се свили средно с 60% през 2012 г. заради рязкото увеличаване на правителствените изисквания за заделянето на резерви за покриване на загуби от кредити, свързани със сектора на недвижимите имоти. Отписването на близо 24 млрд. евро в национализираната Bankia доведе до рекордна загуба от 19,2 млрд. евро.

В Италия двете най-големи банки Intesa Sanpaolo и UniCredit заделиха общо 14 млрд. евро през 2012 г. за покриването на загуби от лоши кредити. По-малките кредитни институции също трябваше да увеличат резервите, след като централната банка на страната проведе едновременно одити в около 20 от тях.

Четвъртата по пазарна капитализация италианска кредитна институция Banco Popolare публикува предупреждение за печалбата си, след като одитът доведе до заделяне на резерви на стойност 684 млн. евро за покриване на лоши кредити само през четвъртото тримесечие на 2012 г., след като за първите 9 месеца на годината общата заделена сума бе по-малка.

Италианската банкова асоциация обяви, че темпото на ръст на лошите кредити, което през последните месеци се ускорява до около 16-17% на годишна основа, би трябвало да се забави до края на годината, основано на икономическото възстановяване през втората половина на 2013 г. Това изглежда слабо вероятно, след като през март правителството на страната обяви, че БВП ще се свие с 1,3% през настоящата година, коригирайки дотогавашната си прогноза за спад от 0,2%.

Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още